З 2013 року вінничани мають можливість замовити паспорт громадянина України у Прозорих офісах міста. З того часу з питань оформлення паспор​тних документів, реєстрації місця проживання та отримання довідок до структурних підрозділів Центру звернулось 16 тис. громадян. Цей додатковий сервіс у Прозорих офісах був реалізований у співпраці із Державною міграційною службою і запроваджений для того, щоб надати можливість вінничанам в одному місці отримати максимальну кількість адміністративних послуг. Наразі такий порядок оформлення паспортних питань через Центри адміністративних послуг закріплений на законодавчому рівні, тож Вінниця виявилась повністю готовою до такої реорганізації.

На сьогоднішній день у Вінниці прийом документів для оформлення паспортів та отримання інших послуг, пов’язаних із паспортними питаннями громадян, відбувається в трьох територіальних відділеннях Центру (вул. 50-річчя Перемоги,7, пр. Космонавтів,30 та вул. Островського,85), а також адміністраторами на утворених у жовтні минулого року віддалених робочих місцях в центрах обслуговування споживачів ЖЕКів.

Перші ініціативи на державному рівні, які були спрямовані на те, щоб максимальну кількість послуг, у тому числі і вирішення паспортних питань, мешканці могли отримувати у Центрах адміністративних послуг, почали запроваджуватись ще у 2012 році. На той час Вінниця використала таку можливість, і вже через рік за рахунок взаємодії мерії та міграційної служби у вінницьких Прозорих офісах з’явились нові адміністративні послуги: оформлення паспорту громадянина з настанням 16 років, заміна паспорту замість пошкодженого, вклеювання фотографії у 25 та 45 років; оформлення проїзного документу дитини для виїзду за кордон та ін.

«Механізм надання послуг міграційної служби через територіальні «Прозорі офіси» відпрацьовувався з липня 2013 року. У цей період в офісах працювали представники Управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області з питань видачі паспортів та довідок. Після того, як систему було повністю відпрацьовано, - з січня минулого року прийом документів по паспортних питаннях розпочали адміністратори «Прозорих офісів», а з жовтня минулого року – також і на відділених робочих місцях в центрах обслуговування споживачів ЖЕКів міста. Така зміна була введена відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» та нової редакції Порядку оформлення і видачі паспортів, і жодним чином не вплинула на якість обслуговування вінничан», - розповідає заступник директора департаменту адміністративних послуг Євген Іщук.

В травні минулого року Кабінет Міністрів України затвердив розпорядження №523-р, яким включив питання паспортної системи до переліку адмінпослуг органів державної виконавчої влади, що надаються через центри надання таких послуг.

Прийом документів по паспортних питаннях адміністратори здійснюють щодня з 9:00 до 16:30 без обідньої перерви. В п’ятницю їхній прийом коротший на годину і закінчується о 15:30. На відділених робочих місцях прийом здійснюється за подовженим графіком та у суботу. З’ясувати, де саме знаходиться робоче місце таких адміністраторів, допоможуть на рецепції, інформація про це наявна також на веб-сторінці «Прозорий офіс» офіційного сайту Вінницької міської ради.

В територіальних «Прозорих офісах» вінничани мають можливість отримати й інші адміністративні і консультаційні послуги. Це дозволяє людям в одному місці оформити різні документи та не витрачати час на поїздки до різних інстанцій по місту.​



Переглядів: 3676
Поширень: 0