Але після заяви у прокуратуру конфлікт з роботодавцем вичерпався

Вінничанина Олега Свинцова 28 січня 2015 року мобілізували до лав Збройних сил України. Натомість, коли дружина Олега спробувала отримати довідку з місця роботи чоловіка, то вони з подивом для себе з\'ясували, що Олег звільнений та ще й заднім числом.

- Працював до призову, вісім місяців за трудовим договором у ВМ "Техніка" на складі. Я отримав повістку до Армії, приніс її на роботу. Начальник сказав, що раніше вони з таким не стикалися, але зроблять усе по закону, - розповідає мобілізований Олег Свинцов. - Через тиждень моя дружина пішла у військкомат і взяла довідку, що я зарахований в таку-то частину для проходження військової служби. Коли ж вона прийшла із цією довідкою на роботу до начальника, він їй сказав, що мене не знає і вперше про мене чує. Потім все ж таки зізнався, що я у нього працював, але, мовляв, звільнився. Зі слів директора, я написав заяву на звільнення з роботи 24 січня, це за тиждень до того, як я приніс йому заяву. Начальник мені казав, що я написав заяву і не па­м\'ятаю цього, а якщо я її не писав, то нехай справою займеться прокуратура.

Перевіряти законність дій роботодавця справді взялась прокуратура області. Олег Свинцов наразі проходить військову службу у Чернігівській області, у першій танковій бригаді. Додому вінничанина відпустили на кілька днів, аби розібратися у цій ситуації.

Мережа магазинів побутової техніки ВМ "Техніка" - сімейний бізнес вінницької родини Базелюків. Один із членів родини, Володимир Базелюк, є головою Вінницької міської організації ВО "Свобода", а також депутатом Вінницької міської ради. Його батько, Василь Базелюк, - директор підприємства ВМ "Техніка". Одразу зауважимо, що нам абсолютно байдуже, членом якої партії є власники бізнесу, хоча політична діяльність, звісно, зобов\'язує тримати планку. Та й до Володимира Базелюка не було б необхідності звертатися за коментарем, якби його батько прокоментував ситуацію зі звільненням мобілізованого. Утім після довгих і багаторазових телефонних перемикань до директора підприємства добитися так і не вдалося. Тож звернулися за поясненнями до Володимира Базелюка.

- Там ситуація не така, як вам змалювали. У нас є всі розписки цього чоловіка, ми щомісяця платимо від себе йому заробітну плату, поки він мобілізований, хоча від держави компенсації нема і навіть не чекаємо. Ми допомагали набагато більше, тому ці кошти, на мою думку, невеликі, - розповів Володимир Базелюк. - Але в цього бійця жінка прагнула спричинити конфлікт, однак після усіх доводів вона заспокоїлась і навіть прийшла подякувати. Просто було певне непорозуміння з її боку, тепер все вичерпано.

Утім повідомлення від прокуратури Вінницької області було аж ніяк не заспокійливе.

- Прокуратурою міста Вінниці до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч.1 ст.172 КК України за фактом грубого порушення законодавства про працю. Таке правопорушення карається штрафом від 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років, - проінформувала у понеділок прес-служба прокуратури Він­ницької області. - Як установлено, підприємець безпідставно звіль­­нив вінничанина, який з січня цього року проходив службу в лавах Збройних сил України. Цим самим, порушено, закріплені чинним законодавством гарантії щодо збереження місця роботи, середнього заробітку за громадянами, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації.

У вівторок, коли номер здавався у друк, стало відомо, що конфлікт між мобілізованим вінничанином і роботодавцем справді вичерпано. Олег Свинцов сказав, що хоче забрати заяву, яку раніше подав до прокуратури.

- Конфлікт вирішено, усі виплати мені поновлено. Мені виплачуватимуть і надалі кошти під час проходження військової служби. Наразі написав заяву до прокуратури, аби забрати попередню заяву, - пояснив Олег Свинцов.

Що саме допомогло досягти порозуміння - звернення до правоохоронних органів, увага ЗМІ, наполегливість бійця чи те, що на підприємстві розібрались у ситуації - Олег не уточнював. Але констатуємо: до роботодавця мобілізований вінничанин претензій наразі немає.

Якщо вам відомі факти порушення прав мобілізованих, звертайтеся до редакції газети "Місто". Ми обов\'язково будемо інформувати про ці випадки.



Переглядів: 3718
Поширень: 0