«Не дати рибу, а навчити рибалити» - вирішила Британська Рада в Україні оголосивши конкурс для партнерства з громадськими об’єднаннями в рамках проекту “Активні громадяни”. Вінницька громадська організація «Гармонія» є однією з активних організацій в Україні, яка взяла участь у конкурсі й отримала право на партнерство з Британською радою. Тепер має дипломованих фасилітаторів, які володіють знаннями й майстерно передають їх бажаючим громадянам.

Зокрема, за підтримки Управління сімʼї, молоді та спорту облдержадміністрації, тренерами ГО «Гармонія» було проведено три п’ятиденні тренінги, в яких взяли участь представники шести районів Вінницької області та м. Вінниця.

Вінницька ГО "Гармонія" отримала право на партнерство з Британською радою

Мета програми – створити світ, у якому люди мають можливість мирно й ефективно взаємодіяти з іншими за для сталого розвитку своїх громад. Сталий розвиток – це розвиток, який уможливлює „задоволення потреб нинішнього покоління без шкоди для спроможності майбутніх поколінь задовольняти свої власні потреби”.

Вінницька ГО "Гармонія" отримала право на партнерство з Британською радою

Програма «Активні громадяни» орієнтована на формування лідерського потенціалу в соціальній сфері та покликана сприяти розвитку навичок міжкультурного діалогу й соціальної відповідальності як базових якостей лідера 21 століття.

Варто зазначити, що програма впроваджується Британською радою у співпраці з організаціями громадянського суспільства в різних куточках світу. Від свого початку в 2009 році вона поширилася на країни Європи, Середнього Сходу країни Африки та Південної Азії та до цього часу охопила більше 100 000 учасників, які відвідували навчально-практичні семінари, конференції, долучалися до соціальних досліджень і міжнародних навчальних візитів.

«Громада має великі ресурси, важливо це усвідомити, об’єднати спільні зусилля та взятися за справу, не чекаючи що хтось прийде і зробить, а проявляти самим активність. Також дуже важливо розуміти, що коли ми працюємо разом усієї командою – громада, влада різних рівнів, бізнес, – нас обов’язково чекає успіх. У Вінниці вже давно є така плідна та успішна співпраця», – каже голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

Вінницька ГО "Гармонія" отримала право на партнерство з Британською радою

По завершенню навчання учасники мали можливість оформити свої локальні ідеї у проекти. Найкращі проекти отримали підтримку від Британської ради в Україні: проект «Алея мам» (створення зеленої відпочинкової зони для городян в одному з віддалених мікрорайонів міста Жмеринки) та проект «Інклюзивний дитячий майданчик»

Вінницька ГО "Гармонія" отримала право на партнерство з Британською радою

Підтримку від народного депутата Верховної Ради України Сергія Кудлаєнка отримали: проект «Воркаут майданчик» та проект «Психологічна допомога сім’ям переселенців».

«Ми показали, що реалізувати себе може кожен, єдина умова – бажання хотіти щось змінити на краще. Один з проектів, які я підтримав – це надання психологічної допомоги сім’ям переселенцям, адже це один з пріоритетів, над яким нині потрібно працювати. Другий проект, який також є важливим – це ініціатива людей, які хочуть щось змінити на території, поблизу якої проживають. Це активні вінничани, які не чекають поки їм хтось щось зробить, вони самі готові це втілювати у життя, але їм потрібен поштовх. Тож другий грант, який я вручив – направлений на створення workout майданчика, щоб молодь міста могла займатися спортом і вести здоровий спосіб життя», – зазначив Сергій Кудлаєнко.

Автор проекту по створенню workout майданчика Володимир Бевз розповів, що майданчик з’явиться у дворі висотки за адресою Привокзальна 2\\1. «Для мене важливо, що прості хлопці, які живуть у цьому домі почали змінювати двір. Вони організувалися ще в минулому році і зробили власними силами що змогли – встановили кілька брусів та турніків. Також вони створили власну футбольну команду. Я радий, що зможу допомогти їм», – зазначив Володимир Бевз.

«Британська рада в Україні підтримала два проекти. По-перше – це створення зеленої зони для жителів Жмеринки Вінницької області «Алея мам». І другий – облаштування інклюзивного дитячого майданчика у Вінниці», – каже менеджер проекту «Активні громадяни» Британської ради в Україні Віталій Тихонович. Як зазначила Людмила Нецкіна, автор проекту по інклюзивному майданчику, його розташують на території парку Дружби народів.



Переглядів: 3842
Поширень: 0