Вінницькі заклади охорони здоров’я вже кілька років поспіль запроваджують заходи з енергозбереження: замінюються вікна та двері, переходять на освітлення енергоощадними лампами, ремонтують мережі теплопостачання та гарячого водозабезпечення, встановлюються теплові лічильники та регулятори тепла.

Заклади охорони здоров’я міста, як і ряд інших бюджетних установ, вже кілька років поспіль досить активно запроваджують енергозберігаючі заходи. Важливим елементом цієї роботи є якісне планування цього процесу та послідовна реалізац​​ія запланованих робіт.

В результаті за кілька останніх років в медичні заклади Вінниці замінено 60% старих вікон на металопластикові в загальній кількості 2090 (з 3500 від усіх вікон). Зокрема, минулого року встановлено 284 вікна. Найбільш активно взялось за цю роботу керівництво ЦПМСД №6. Там замінено майже всі вікна. В ЦПМСД №5 замінено 80% вікон, в пологовому будинку №1 – 94%, а в лікарні швидкої медичної допомоги МКЛ ШМД – 92%.

Для збереження тепла в медичних закладах замінюються також і вхідні двері. Замість них встановлюються металопластикові або металеві з утепленням. В результаті у 2014 році порівняно з 2013-м економія теплової енергії по міських лікувально-профілактичних закладах за рахунок цього напрямку енергозбереження склала 18%.

Задля скорочення споживання електроенергії в медичних установах проводиться заміна ламп розжарювання на енергозберігаючі лампи та люмінесцентні. Загалом у лікарнях та центрах майже 10 тис. світлоточок. Наразі замінено 65%.

Також для зменшення втрат теплової енергії та підтримання належного температурного режиму в закладах охорони здоров’я проводиться ремонт мереж. За два останніх роки замінено 2200 погонних метрів старих труб на сучасні поліпропіленові. Суттєва робота проведена в Центрі матері та дитини, де під час ремонту мереж було влаштовано теплу підлогу в приміщеннях операційного блоку пологового будинку (понад 100 м2), температура якої при потребі регулюється.

Також в закладах охорони здоров’я встановлено 33 лічильники теплової енергії, що складає 90% від потреби. У філії ЦПМСД №6, що по вул. Стеценка,48, в 2014 році встановлено електричний котел, замінено труби та радіатори на сучасні.

Починаючи з 2010 року, в 6-ти закладах охорони здоров’я встановлено регулятори теплової енергії (всього 10 регуляторів), і це дало можливість суттєво економити енергоресурси за рахунок зниження подачі теплоносія та роботи церкуляційного насосу в нічний та неробочий час шляхом програмування роботи регулятора.

Також у будівлях медичних установ встановлено бойлери для підігріву води, яка використовується не в усіх приміщеннях, а тільки там, де вона потрібна. В 2014 року порівняно з 2013-м було заощаджено 2,1 тис.м3 гарячої води (18%).

Одним із заходів по термомодернізації будівель є ремонт покрівель. В 2013 році за бюджетні кошти було проведено капітальний ремонт покрівлі головного корпусу лікарні швидкої медичної допомоги. В 2014 році відновлено 775 м2 даху корпусу №3 в ЦПМСД№2, 860 м2 покрівлі адмінкорпусу ЦПМСД №3, 810 м2 покрівлі корпусу дитячого стаціонару Центру матері та дитини.

Заходи з енергозбереження продовжаться в міських закладах охорони здоров’я і в поточному році. Планується замінити 70 старих вікон та 4 дверей; в ЦПМСД №1 та в стерилізаційному відділенні Центру матері та дитини з цього року для освітлення приміщень будуть використовуватися свтілодіодні лампи. В лікарні швидкої медичної допомоги планується капітальний ремонт тепломережі, а в приміщенні жіночої консультації пологового будинку №2 буде встановлено тепловий лічильник.



Переглядів: 3337
Поширень: 0