З початку цього року у Вінниці зареєстровано десять об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Загалом у місті діє 332 ОСББ, мешканці яких самостійно вирішують, які організації обслуговуватимуть їхню багатоповерхівку та що має бути на прибудинковій території. Про це, зокрема, йшлося під час чергового засідання виконавчого комітету.

Останніми роками у Вінниці активно триває процес створення об’єднань співвласників багатоповерхових будинків. Перше ОСББ було зареєстроване у 1996 році і до 2008-го у місті щорічно з’являлося до 10 таких об’єднань. Після створення у складі виконавчих органів міської ради відділу по розвитку ОСББ, їхня кількість почала зростати. Наразі у місті діє 332 ОСББ, з яких 37 створено у минулому році. У цьому році вже створено 10 ОСББ.

«У минулому році було проведено 60 інформаційних зборів з мешканцями житлових будинків. А також – надано 809 консультацій ініціативним групам, щодо переваг та порядку створення ОСББ. Організовано надання консультацій з практичних питань керівниками об’єднань. Проведено круглі столи по питаннях приватизації землі, роботи з боржниками, пільг та субсидій. Також на базі Ресурсного центру відбулися семінари для ініціативних груп та діючих голів ОСББ на теми щодо енергоефективності у будинках, якісну експлуатацію внутрішньобудинкових систем газопостачання, димових і вентиляційних каналів тощо», – каже Олег Лаврік.

Також у 2014 році на базі МКП «ЖЕП-7», «ЖЕП-6», «ЖЕП-15», започатковано проведення інформаційно-роз\'яснювальної роботи щодо створення та поточної діяльності ОСББ. На базі Вінницького національного технічного університету продовжується навчання голів ОСББ та старших будинків по курсу «Управитель житлового комплексу». Протягом 2014 року проведено навчання 2-х груп з 90 людей, які отримали відповідні знання та посвідчення.

«Серед планів на 2015 рік, провести капітальний ремонт із застосуванням енергозберігаючих засобів в будинках, де створені об’єднання. Також буде продовжено навчання по курсу «Управитель житловим комплексом». Ми плануємо й надалі допомагати у впровадженні енергозберігаючих технологій в житловому комплексі, плануємо продовжувати проведення семінарів та вивчення позитивного досвіду інших міст щодо розвитку ОСББ, з подальшим його застосуванням у Вінниці», – каже Олег Лаврік.

«Щодо розвитку вінницьких ОСББ, то тут важливо переймати передовий досвід європейських країн. Наприклад, у Прибалтиці процес створення ОСББ досить активно підтримується владою, можна в цьому питанні орієнтуватися на наших сусідів: Польщу, Словакію, Чехію», – зазначив в.о. міського голови Сергій Моргунов.



Переглядів: 3536
Поширень: 0