У четвер, 17 вересня, в аеропорту очікували чартер зі 160 хасидами. Для них Вінниця – місто транзитне. Одразу від нас ізраїльтяни попрямували автобусами до Умані, де вже зібралося близько 10 тисяч хасидів-паломників. Загалом, напередодні нового єврейського року у Вінницькому аеропорті очікують на приліт 500 хасидів.


Для зустрічі гостей залучили три перекладачі: один з них закінчив Соломонів університет у Києві. Ще один організаційний момент: годування гостей. Цього разу продукти для хасидів купувались у Вінниці, адже вже традиційно з приїздом паломників в Умань ціни на харчі там добряче злітають.
Колоритних хасидів на вулицях Вінниці городяни зможуть побачити хіба що після єврейського нового року (він має бути цієї п’ятниці), коли ті повертатимуться після паломництва. А от вінничанам, які на ці вихідні мали бажання з’їздити в Умань і відвідати Софіївку, мабуть, слід все ретельно зважити. В Умані і так очікують майже 25 тисяч паломників, тож народу буде – тьма. А ще й скандал, який розгорівся між Міжнародним благодійним фондом імені рабе Нахмана (до могили якого і здійснюють паломництво хасиди) та державними структурами Умані. Організатори не забарились з листом самій прем’єрці, де поскаржились, що з них просто вимагають гроші: за поставку води, огляд об’єктів і прибирання. Дісталось також податковій і МВС, останні майже у 2,5 разу підняли вартість послуг за охорону. Словом, хасиди згодні платити: але точно знаючи за що і з квитанціями.


Але за це хай в уманців голова болить, з вінницькою владою у паломників стосунки прекрасні і довірливі. Усі деталі повітряного транзиту гості владнали напередодні паломництва із Валерієм Коровієм, першим замом губернатора.

ФОТОРЕПОРТАЖ


Переглядів: 3107
Поширень: 0