В цьому році у Вінниці вже всиновили вісьмох дітей. У порівнянні з минулим роком на 7 % збільшилася кількість дітей, яких передали до сімейних форм виховання. Наразі у Вінниці функціонує 18 прийомних сімей, в яких виховується 22 дітей та 2 особи із числа дітей-сиріт. Про це йшлося під час чергового засідання виконкому.

Служба у справах дітей міської ради постійно проводить роботу щодо вирішення проблем соціального захисту дітей, особливо сиріт та позбавлених батьківського піклування. Питання влаштування до сімейних форм виховання таких діток є одним з найвагоміших, тому служба здійснює активну роз’яснювальну роботу щодо можливості влаштування дітей до сімейних форм виховання: усиновлення, опіка або піклування, прийомні сім’ї або дитячі будинки сімейного типу.

«Людям та сім’ям, які хочуть усиновити або взяти на утримання і виховання дітей надається всебічна допомога у підготовці необхідних документів, встановленні психологічного контакту з дітьми. У разі виявлення дитини, яка залишилась без піклування батьків, вживаються всі можливі заходи щодо тимчасового влаштування її у сім’ю родичів або знайомих для того щоб хлопчики та дівчатка не потрапляли до інтернатних закладів», – каже начальник служби у справах дітей Вінницької міської ради Людмила Шафранська.

У Вінниці спостерігається тенденція до зменшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку служби у справах дітей. Так, у 2011 році їх було 364, нині – 302. Стабільно, хоча незначно, зменшується кількість дітей, позбавлених батьківського піклування, так званих соціальних сиріт, які мають біологічних батьків чи хоча б одного з них. Так, станом на сьогоднішній день у місті стоїть на обліку у службі 235 дітей даної категорії (у минулому році – 245).

«242 дітей, що становить 80% передано до сімейних форм виховання. У минулому році цей показник сягав 73%, тож за рік, кількість дітей, які проживають у родинах збільшилася на 7 %. З них 200 дітей перебувають під опікою громадян, 26 – проживає у прийомних сім’ях, 16 – у дитячих будинках сімейного типу», – каже Людмила Шафранська.

Наразі у Вінниці функціонує 18 прийомних сімей, в яких виховується 22 дітей та 2 особи із числа дітей-сиріт. У минулому році у місті створено 4 прийомних сім’ї, до яких влаштовано 5 дітей. Крім того, ще 2 дитини, позбавлені батьківського піклування, влаштовано у прийомні сім’ї, які вже функціонували на території міста Вінниці.



Переглядів: 2854
Поширень: 0