Вчора, 25 травня, у Вінниці відбулося засідання комісії, яка розглядала важливі та цікаві проекти від громадських організацій (ГО). Такий конкурс Вінницька міська рада проводить четвертий рік поспіль. Цьогоріч на участь в ньому надійшло 23 заявки від 17 ГО. Серед них – розробка електронної карти бюджету, створення тривимірних комп’ютерних моделей для сьогодення та історичного минулого Вінниці, ексклюзивні ігри-прогулянки для дітей, патріотичне виховання молоді, тематичні сімейні пікніки та впровадження безпілотних авіаційних комплексів для оперативного повітряного відеоспостереження за ситуацією у Вінниці.

Співпраця міської влади з громадськими об’єднаннями є одним з пріоритетних напрямків розвитку Вінниці. Вже чотири роки поспіль у місті оголошується конкурс щодо фінансової підтримки соціально-культурних проектів громадських організацій та спілок. Цього року він стартував наприкінці лютого.  Розмір грантів становитиме від 5 до 50 тисяч гривень. Загальний фонд цієї програми за ініціативою в.о. міського голови Сергія Моргунова у поточному році збільшено вдвічі.

Вінницькі ГО мають наміри розробити електронну карту бюджету, долучитись до патріотичного виховання дітей та підвищення безпеки містаНа конкурс надійшло досить багато цікавих ідей. Наприклад, Вінницька обласна молодіжна громадська організація Молодіжний центр «Форум» запропонувала проект по розробці тривимірних комп’ютерних моделей для сьогодення та історичного минулого Вінниці.

Вінницька міська громадська організація «Кредо» представила проект «Мапа коштів вінницької громади». Її суть полягає у розробці нової системи муніципального сервісу для громадян міста – прозорий розподіл бюджетних коштів та ресурсів на мапі обласного центру.

Ідеї щодо змістовного дозвілля дітей та підлітків у літній період подала у своєму проекті Вінницька міська молодіжна громадська організація «Молодіжна біржа праці». Серед них – проведення Вінницькі ГО мають наміри розробити електронну карту бюджету, долучитись до патріотичного виховання дітей та підвищення безпеки містаексклюзивних ігор-прогулянок, уроків-екскурсій, тематичних інтелектуальних ігор. Також ця громадська організація запропонувала проект щодо патріотичного виховання підлітків та молоді: проведення тематичних інтелектуальних ігор, літературних вечорів, флешмобів тощо. А ГО «Територія мам» надала на конкурс проект щодо проведення тематичних сімейних пікніків.

ГО Вінницький міський комітет молодіжних організацій запропонував проект «Вінниця – місто туристичних атракціонів». Його мета – презентація туристичного потенціалу міста в інтерактивному сучасному форматі, формування позитивного туристичного іміджу міста та поширення інформації про цікаві місця, незвичні атракції, визначні пам’ятки і легенди.

ГО «Паросток» презентував проект щодо соціальної інтеграції малозахищених верств населення, особливо молоді, у період кризи, розбудову суспільства рівних можливостей на Вінниччині.

Вінницькі ГО мають наміри розробити електронну карту бюджету, долучитись до патріотичного виховання дітей та підвищення безпеки містаГромадська організація «Подільська агенція регіонального розвитку» представила на розгляд конкурсної комісії проект по впровадженню безпілотних авіаційних комплексів для оперативного повітряного відеоспостереження за ситуацією у м. Вінниці. А ГО «Вінницьке обласне товариство психологів та психотерапевтів» запропонувала проект щодо створення умов для інтеграції учасників АТО в соціальній простір, надання адресної допомоги їх сім’ям.

«Основною метою грантових конкурсів є залучення мешканців міста до участі в громадському житті. Конкурс щодо фінансової підтримки соціально-культурних проектів громадських організацій та спілок проводиться у Вінниці з 2012 року. У міському бюджеті на 2015 рік для підтримки розвитку ініціативи громадських організацій та спілок заплановано 500 тисяч гривень. У минулому році ця сума складала 250 тисяч гривень. На розгляд конкурсної комісії у цьому році подано 23 заяви від 17 громадських організацій», – каже голова комісії заступник міського голови Сергій Тимощук.

Як зазначила секретар конкурсної комісії Валентина Ямпільська, серед критеріїв оцінювання ідей – інноваційний потенціал проекту та наявність використання у ньому сучасних технологій. А також – практична спрямованість проекту, наявність чіткого плану його реалізації, окреслення кінцевих результатів. Крім того, при оцінюванні проектів конкурсна комісія звертатиме увагу на актуальність запропонованих ідей для громади Вінниці, важливість результатів їх реалізації та ефективність з огляду на витрачені ресурси. Матиме значення й партнерська підтримка інших організацій, залучення власних ресурсів та фінансування з інших джерел.

Наразі триває оцінювання наданих проектів, після чого буде оголошено які з них отримають гранти.



Переглядів: 2875
Поширень: 0