Згідно Положення, яке було розроблено управлінням охорони здоров’я Вінницької міської ради вже другий рік поспіль з міського бюджету виділяються кошти на лікування вінничан, які хворіють на так названого «ласкавого вбивцю», адже тривала інфекція, викликана гепатитом С, зазвичай, протікає непомітно: наприклад, відсутня жовтяниця, характерна для інших гепатитів.

«Людей, які потребують лікування, - насправді набагато більше. У багатьох випадках хворобу важко діагностувати, та й діагностика на гепатит С є досить дороговартісною», - розповідає начальник управління охорони здоров’я міської ради Тамара Васильчук. Поширеною є захворюваність і серед самих лікарів, адже вони найбільше контактують із хворими. Підвищена стомлюваність, знижена працездатність, поганий апетит, порушення сну - подібні скарги часто недооцінюються, не приймаються в розрахунок або «списуються» на вплив погодних умов, перевтому, вегето-судинну дистонію. А вірус тим часом повільно руйнує печінку. Приблизно 15-25% дорослих видужують навіть за відсутності лікування, але інші 75-85% інфікованих проводять із вірусом гепатиту С все життя. У третини з них розвивається ураження печінки. Близько 3 % інфікованих вірусом помирають від хронічних захворювань печінки - цирозу або раку. На жаль, гепатит С в деяких випадках діагностують на стадіях, коли допомогти хворому вже неможливо.

Вінницьких пацієнтів, котрі потрапляють під програму супроводу лікування, - визначають в інфекційному відділенні Міської клінічної лікарні № 1 та на Кафедрі інфекційних захворювань. Через один-два місяці після початку лікування хворим роблять контрольні тести, за якими визначають, – чи реагує організм на лікування та чи буде лікування ефективним. Загалом курс лікування триває не менше 48 тижнів та коштує наразі близько 200 тисяч грн. «Якщо лікування перервати на будь-якому етапі, то результату від нього не буде, тому ми взяли на себе зобов’язання супроводжувати цих людей від початку до кінця лікування», - каже міський голова Володимир Гройсман. 75 % від загальної суми фінансується з міського бюджету, ще 25 % - за рахунок самого пацієнта. На місяць для лікування необхідно 4 ампули, першу купує хворий, 3 інші – закуповуються за кошти міського бюджету. Звичайно, таке лікування може собі дозволити не кожен хворий, адже одна ампула коштує більше 1,5 тисячі грн., але впровадження такої програми дає шанс на життя людям, які хочуть одужати.

На сьогоднішній день за цією програмою вже завершили лікування троє вінничан, ще 14 – закінчать його до кінця поточного року. Загалом протягом двох років з бюджету міста на лікування хворих на гепатит С виділено 800 тисяч грн. Протягом 2009 року додатково жодного хворого до програми внесено не було, оскільки лікування подорожчало майже на 25 %, а людям, котрі почали його вже, - необхідно закінчити курс обов’язково. Кошти на лікування хворих з гепатитом С будуть закладатися і у міському бюджеті в наступні роки.


Переглядів: 3285
Поширень: 0