Тепло і світло для будинку виробляють вітряк і сонячні батареї

У селі Брониця Могилів-Подільського району винахідник-аматор перетворив свій звичайний будинок на абсолютно екологічний, а ще енергетично незалежний. Господарі використовують лише енергію сонця та вітру. Отриманої енергії від природи вистачає на обігрів будинку, а також на роботу усіх побутових приладів. А для сімейного бюджету - це економія.

Першим кроком до енергетичної незалежності Анатолія Стафійчука став вітряк. Він установив його просто посеред городу. Збоку причепив ще й сонячну батарею. Тепер, коли немає вітру - працює сонце. Екологічної електрики вистачає щонайменше на п\'ять годин.

Навіщо газ якщо є сонце й вітер

- Будинок автоматично переводиться на зелену енергію, як ми називаємо. Вмикаю вітряк. А вітряк сам уже включає свій контактер, контактер автоматично переводить на будинок, підключає дім на себе, - розповідає винахідник Анатолій Стафійчук.

На цьому Анатолій економити не зупинився. Із сонячної сторони будинку встановив два колектори: водяний постійно гріє воду, а повітряний - обігріває усі кімнати.

- Коли сонце нагріває поверхню, спрацьовує датчик. Датчик вмикає вентилятор. Вентилятор бере повітря з кімнати будинку. Нагріває його і назад задуває у будинок, - пояснює пан Анатолій особливості роботи свого винаходу.

Окрім енергетичної залежності, Анатолій позбувся і транспортної. Адже власноруч змайстрував гелікоптер. Витратив на це чотири роки. Машина важить усього 160 кілограмів, може підніматись у небо на дві тисячі метрів і літати зі швидкістю 100 кілометрів на годину. Для такого саморобного гелікоптера ніяких дозволів на польоти не потрібно. Тому поля Анатолій обробляє із вертольота. Метод обробки - теж екологічно чистий, біологічний.

Навіщо газ якщо є сонце й вітер

Сам Анатолій Стафійчук пояснює, що винахідником став, аби відчувати себе незалежним.

- Я позбувся газу, не хотів його проводити. Тепер хочу позбутися РЕМу, бо ввважаю, що люди переплачують, - пояснює наддністряник.

Заощаджувати лише на газі, транспорті та електриці Анатолій не планує. Зараз така незалежність винахіднику стала у 15 тисяч гривень. Але що більше дорожчають комунальні послуги, тим швидше окупаються вітряк і сонячні колектори. Тому найближчим часом Анатолій планує встановити ще один колектор, який грітиме воду уже енергією землі.



Переглядів: 3730
Поширень: 0