Вінницька мерія продовжує допомагати мешканцям багатоповерхівок утеплювати будинки, фінансуючи 70% вартості проекту. На сьогоднішній день роботи завершуються уже в другому будинку – по вул. Пирогова,3а. Вартість одного квадратного метра утеплення для мешканців обходиться у 200 грн.

Сьогодні 95% квартир у вінницьких багатоповерхових будинках – приватизовані. І їх власники дедалі частіше проявляють розуміння того, що саме вони можуть найкраще слідкувати за станом як свого житла, так і місць загального користування. Тому у місті збільшуються обсяги капітальних ремонтів різних елементів багатоквартирних будинків за рахунок співфінаснування (70% витрат бере на себе бюджет, решту – мешканці). Це відновлення дахів, мереж, міжпанельних стиків, заміна вікон у під’їздах тощо.

В цьому році у Вінниці започатковано практику співфінансування робіт з утеплення багатоповерхових будинків. Першими, хто використав таку можливість, стали мешканці кількох квартир по вул. Короленка, 33. В проекті взяли участь ті вінничани, хто прийняв рішення в складчину із міським бюджетом утеплити ззовні стіни своєї квартири. Хто не виявляв такого бажання участь не брали. Загалом в цьому будинку утеплено майже 450 квадратних метрів.

Не впустити такої можливості вирішили й деякі мешканці будинку по вул. Пирогова,3а і скинулись на утеплення найбільш холодної стіни на п’яти поверхах загальною площею майже 250 квадратних метрів. Сьогодні роботи там вже зарошуються. А за кілька днів вони розпочнуться в будинку по вул. Пушкіна,6, де теж буде утеплено холодну торцеву стіну.

«Інтерес людей до цієї програми зростає. І сьогодні ми маємо інформацію, що мешканці ще п’яти будинків виходять з ініціативою взяти участь у співфінансуванні таких проектів. Поки що ми не маєм​о будинку, який би був утеплений у такий спосіб повністю. Але ми прогнозуємо, що впродовж кількох наступних років там, де частково вже відбулось утеплення, мешканці будуть продовжувати ці роботи. Тим більше, що з допомогою міського бюджету виконати утеплення стіни своєї квартири значно дешевше, особливо якщо мова йде про верхні поверхи будинків, де вартість самої роботи на висоті зростає за рахунок складності її виконання», - каже в.о. директора департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Олег Лаврік.

Тож у цьому році за рахунок співфінансування заплановано частково утеплити будинки по вулицях:

  • Пушкіна, 21,
  • Ширшова, 33,
  • Пирогова, 148,
  • Келецька, 88
  • провулок Литовському, 8.

Додатково.

Експерти рекомендують власникам житла у багатоповерхівках не утеплювати стіни тільки своєї квартири, а домовлятися з сусідами і робити повністю стіну. Це значно ефективніше з точки зору зберігання тепла, ніж утеплення однієї квартири. До того ж при «клаптиковому» утепленні практично неможливо зробити герметичним стик між утеплювачем і стіною. Волога, потрапляючи туди, замерзає, розширюється і збільшує ймовірність від’єднання ізоляції від цегли. Також через те, що одна стіна утеплена, а інша ні – поверхні промерзають по-різному і всередині стін відбуваються природні фізичні процеси (розширення, звуження, утворення конденсату на арматурі тощо), які призводять до зниження терміну експлуатації будівлі. А якщо ззовні утеплений весь дім, то він перетворюється на свого роду “термос”, який добре зберігає тепло взимку і прохолоду влітку.​



Переглядів: 4055
Поширень: 0