Відучора у Вінниці розпочала роботу робоча група, яка визначить перелік вулиць, провулків, скверів та площ, які підлягатимуть перейменуванню через назви, які містять комуністичну пропаганду чи носять імена комуністичних лідерів. Робочою групою також буде напрацьовано можливі назви для майбутнього перейменування, які в подальшому будуть обговорюватись спільно із мешканцями вулиць, які підпадають під дію Закону про декомунізацію.

Вчора у міській раді відбулося перше засідання робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки на території Вінниці. Цю робочу групу було створено розпорядженням міського голови на виконання Закону України «Про засудження тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки». Завданням цього консультативно-дорадчого органу є проведення моніторингу по знаках та символах на території міста, що містять комуністичну та радянську символіку, розробка рекомендацій та пропозицій щодо перейменування скверів, бульварів, вулиць, провулків, проїздів, проспектів, площ і т. ін., назви яких містять у собі символіку комуністичного тоталітарного режиму. За результатами обговорення по їх перейменуванню в. о. міського голови Сергію Моргунову будуть надані пропозиції для подальшого винесення їх на розгляд депутатів міської ради.

До робочої групи увійшли відомі вінницькі історики: доктор історичних наук, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун; доктор історичних наук, завідувач кафедри філософії, соціально-політичних дисциплін та етнології ВДПУ ім..М.Коцюбинського Ольга Коляструк; кандидат історичних наук, доцент кафедри філософії, соціально-політичних дисциплін та етнології ВДПУ ім. М.Коцюбинського Тетяна Кароєва; кандидат історичних наук, член обласної редакційної колегії «Реабілітовані історією. Вінницька область» Сергій Калитко, керівник ГО «Спільнота «Історія Вінниці» Олександр Федоришен; директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька; депутати міської ради Наталя Космина, Степан Бессолов, Антоніна Іващук; голова Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці Наталія Панчук; головний архітектор міста Олександр Рекута та начальник Вінницького БТІ Діна Нагірняк. Головою робочої групи було призначено заступника міського голови Андрія Реву.

Перше засідання робочої групи було організаційним. На початку Андрій Рева зазначив, що Закон є достатньо жорстким, і в разі не прийняття рішення міською радою про перейменування вулиць та площ, які підлягають під нього, до 21 листопада – це зобов’язаний буде зробити голова обласної державної адміністрації. Під час засідання департаменту архітектури, містобудування та кадастру міської ради було дано доручення сформувати для усіх членів робочої групи перелік назв вулиць, провулків, тупиків і т. ін., для того, щоб можна було визначити ті, які підлягають обов’язковому перейменуванню. А також протягом двох тижнів визначити символи та пам’ятники, які підпадають під критерії щодо ліквідації. Головний архітектор міста Олександр Рекута зазначив, що департамент вже працює над цим питанням і на сьогодні визначив 127 позицій, однак багато з них є спірними, тому потребують додаткового обговорення. В той же час, в подальшому можуть виникнути питання щодо елементів символіки. «В місті є архітектурні будівлі, де на карнизах є такі елементи, але до цього питання потрібно підійти дуже виважено, щоб не пошкодити пам’ятки архітектури, які мають такі елементи декору», - зазначає Олександр Рекута.

Директор Вінницького краєзнавчого музею Катерина Висоцька зауважила, що такі символи після демонтажу можна зберігати в стінах музею до прийняття рішення, що з ними робити надалі, адже вони все ж таки є частиною історії міста.

«Нам потрібно визначитися, по яких критеріях ми будемо здійснювати перейменування вулиць. Я особисто схиляюся до історичних назв, або ж назв, пов’язаних з особами, які зробили значний внесок для міста, або ж подіями, пов’язаними з містом. Але в той же час ми повинні пояснювати людям, чому ми вносимо таку пропозицію. Важливим елементом буде проведення громадських слухань на тих вулицях, які підлягають перейменуванню», - каже Андрій Рева.

Наступне засідання робочої групи відбудеться за два тижні. До того часу кожен з членів групи напрацює свої бачення щодо переліку об’єктів, які потребуватимуть перейменування.



Переглядів: 4655
Поширень: 0