У Вінниці продовжується встановлення акустичних вимикачів світла у під’їздах висоток. Вони вмонтовуються у світильники і допомагають значно економити електроенергію. Цьогоріч вже встановлено більше трьох з половиною тисяч таких механізмів у рамках поточних та капітальних ремонтів щитових.

Вже кілька років поспіль політика Вінницької міської ради орієнтована на підвищення енергоефективності обласного центру. У місті утепляють будинки, встановлюють нові металопластикові вікна, замінюють світильники на енергозберігаючі. А також – встановлюють світильники з вмонтованими акустичними вимикачами у місцях загального користування багатоповерхівок.

У цьому році у Вінниці вже встановили 862 акустичних вимикача у рамках капітального ремонту щитових та 2719 – поточного ремонту. Загалом – більш ніж три з половиною тисячі механізмів.

«Ці прилади допомагають заощаджувати приблизно до 30% електроенергії. Там, де їх встановлено, світло вмикається і вимикається автоматично, реагуючи на будь-який звук, – каже начальник відділу департаменту житлового господарства Сергій Ткачук.

Якщо мешканці виявили бажання встановити такі акустичні вимикачі у своїх під’їздах, їм потрібно звернутись до житлово-експлуатаційного підприємства, яке обслуговує їхній будинок. Приблизна вартість одного світильника з вмонтованим вимикачем та лампочкою становить 200 грн., їх встановлюють на кожному поверсі під’їзду. Вартість такого приладу включається в оплату послуг за утримання будинку та прибудинкової території за поточний місяць і розподіляється на всіх мешканців.



Переглядів: 3516
Поширень: 0