Якісна правова допомога повинна бути доступна кожному. Тим же, хто самотужки не в змозі оплатити адвоката - має допомогти держава. Так вважають у Мінюсті.

І вже перейшли від слів до справи - в кожній області відкрили Центри, де юридичні послуги надають безоплатно.

За словами Валерія Коровія, перші результати роботи таких центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги показали, що громадяни дійсно потребують даних послуг. Адже є категорії соціально незахищених людей, які не мають фінансової можливості аби скористатися послугами адвокатів. Тож створення центрів БВПД - це абсолютно проєвропейський підхід у вирішення такого роду проблем.

Вінничани можуть отримати безкоштовні юридичні послуги у регіональному центрі  з надання безоплатної правової допомоги

«Проте хочу зазначити, що ті громадяни, які мають право скористатися такими послугами, як найм адвоката, повинні розуміти, що ця послуга не є безкоштовною. Державою чітко виписана програма, в рамках загальної концепції децентралізації, яка на сьогодні реалізується в Україні. Так, людина, яка має право скористатися послугою отримує консультації, згодом їй призначають адвоката, а адвокат, в свою чергу, укладає угоду з Центром і, відповідно, за державними стандартами йому здійснюється оплата за рахунок коштів державного бюджету. Тобто держава бере на себе видатки на вирішення юридичних проблем даної категорії людей. Проте, оскільки така допомога має адресне спрямування, тобто цільове призначення, відповідно ефективність використання цих коштів набагато вища ніж в тій загальній практиці, яку ми спостерігали дотепер», - зазначив Валерій Коровій.

Вінничани можуть отримати безкоштовні юридичні послуги у регіональному центрі  з надання безоплатної правової допомоги

 

За словами очільника області, по мірі формування такого роду Центрів, потрібні базові доопрацювання. А саме, дооснащення та розширення приміщень. Проте, ці питання будуть вирішенні, адже вони не є глобальними, а міська та обласна влада сприятиме у їх вирішенні.

«Найголовніше те, що громадяни мають можливість скористатися такою ефективною послугою. Адже це, в свою чергу,сприяє якісній підготовці позовних рішень до суду, адміністративних органів та інших установ. На моє переконання, завдяки наданню таких послуг ,ми виходимо на, так звану, площину цивілізованої системи взаємовідносин. А це вагомий крок вперед», - відмітив Валерій Коровій.

В свою чергу, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Світлана Маліновська поінформувала про основні положення закону України «Про безоплатну правову допомогу» та зазначила, що у Вінницькій області відкрито 4 місцевих центри БВПД, які підпорядковані Регіональному центру: Вінницький, Гайсинський, Томашпільський та Козятинський.

Вінничани можуть отримати безкоштовні юридичні послуги у регіональному центрі  з надання безоплатної правової допомоги

За її словами, з 1 січня 2013 року по 1 серпня 2015 року адвокатами системи БВПД Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області було видано близько 6 тисяч доручень для надання БВПД та виплачено понад 4 млн грн.

Станом на перше серпня поточного року у реєстрі адвокатів, які надають БВПД у Вінницькій області перебувають 115 адвокатів, з яких 93 адвокати уклали контракти з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За словами директора Віницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Леоніда Льовкіна, даний центр керується у своїй діяльності Законом України «Про безоплатну правову допомогу», наказами та вказівками Координаційного центру з надання правової допомоги (м. Київ), є неприбутковою організацією, фінансується за рахунок коштів Державного бюджету, інших не заборонених законодавством джерел.

Центр забезпечує надання вразливим верствам населення адвокатських послуг у кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні порушення з рахунок держави.

Штатна чисельність Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правої допомоги складає 16 одиниць за структурою: директор, головний бухгалтер, відділ попередньої роботи з клієнтами, відділ організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами, відділ взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги та відділ інформаційної та матеріальної інфраструктури.

Вінничани можуть отримати безкоштовні юридичні послуги у регіональному центрі з надання безоплатної правової допомоги

Як зазначив Леонід Льовкін, центр взаємодіє з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування щодо сприяння формування та розвитку мережі суб’єктів надання безоплатної первинної допомоги.

Він поінформував також, що за період 01.07.2015 р. по 10.08.2015р. до Центру звернулось 126 громадян, які потребували допомоги адвоката за державний кошт.

В ході візиту до Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерій Коровій ознайомився з роботою його працівників та оглянув приміщення.



Переглядів: 9085
Поширень: 0