У Вінниці триває капітальний ремонт покрівель багатоповерхівок. Наразі відновлюють дах у двох будинках: по Немирівському шосе,86 та Л.Толстого,13. В 16 житлових будівлях роботи вже виконані. В планах департаменту житлового господарства міської ради – в цьому році відновити покрівлі ще в трьох будинках.

Застарілість житлового фонду українських міст – одна з проблем, яку неможливо вирішити одним днем чи роком та потребує значних фінансових вливань. Враховуючи брак коштів, які можна виділити на ці потреби з міського бюджету, вінницька мерія кілька років тому запровадила свій механізм виходу з цієї ситуації – проводити капітальні ремонти за дольової участі бюджету та мешканців багатоповерхівок. При цьому бюджет Вінниці бере на себе 70% витрат, решта робіт – за рахунок мешканців.

У цьому році разом із мешканцями було профінансовано відновлення дахів у 10-ти будинках. У семи відремонтовано шиферні покрівлі (вул. Свердлова,65, Стуса,22 Пирогова,14, Соборна,38 та 44, Некрасова,2 і Лисенка,36), та у трьох – м’яку покрівлю (пров. Рильського,3а, вул. Станіславського,34 та Свердлова,155). Зараз триває ремонт в будинку по Немирівському шосе,86.

До кінця року планується ще виконати ремонт шиферного даху по пров. Гладкова,1 та покрівлі з рубіройдним покриттям у двох будинках по вул. Келецька, 114 та вул. Шевченка, 31.

Коштом тільки міського бюджету відремонтовано дахи в шести будинках. Це будинки, які створюють ОСББ та беруть їх на свій баланс. Шиферну покрівлю відновлено в будинках по вулицях Л.Толстого,15 та 23, П.Запорожця,48, Чкалова,23; м’які покрівлі – по вул. Стельмаха,9 та Пирогова,16а, і один будинок по вул. Л.Толстого,13 наразі в роботі.

«Щороку ми бачимо, що тенденції по співфінансуванню капремонтів змінюються. Спочатку, коли у 2009 році ми лише починали ремонтувати житлових фонд за рахунок співфінсування, люди були готові здавати кошти на вирішення найбільш «гарячих» проблем: текли дахи, були залиті підвали через зіпсовані труби та інше. За кілька років у нас ситуація змінилась. На перші позиції сьогодні виходять утеплення будинків, заміна вікон, встановлення акустичних вимикачів у під’їздах. Тобто, у людей основні елементи будинку вже в належному технічному стані, і їх стає більше цікавити те, що буде допомагати економити кошти. Але тим не менше, технічний стан покрівель у багатьох будинках ще залишає бажати кращого. Тому щороку ми передбачаємо кошти у бюджеті і на цей вид робіт», - розповів в.о. директора департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Олег Лаврік.​



Переглядів: 2701
Поширень: 0