У Вінниці завершуються капітальні ремонти в багатоповерхових будинках, які були заплановані на поточний рік. За рахунок дольової участі мешканців у фінансуванні таких робіт цього року у дев’яти будинках відновлено міжпанельні стики загальною протяжністю 16,7 тис. погонних метрів.

Ремонт міжпанельних стиків – це один із видів капітальних робіт, який одразу увійшов у перелік найбільш затребуваних мешканцями «хрущовок». Тому як тільки у 2009 році запрацювала система співфінансування капітальних робіт, коли 70% виділяє міський бюджету, а 30% - збирають жителі, вінничани досить активно взяли участь у ремонті стиків своїх багатоповерхівок.

Як відомо панельні будинки з невеликими за площею квартирами зводились на території всього СРСР у 50-60 роках за правління Микити Хрущова, тому й назвали їх в народі «хрущовками». Тоді існувала гостра проблема забезпечення людей житлом, і перед владою стояло завдання швидко його будувати. Використання великих панелей для такого будівництва підійшло найкраще.

Але такі великопанельні будинки мають одну найосновнішу і найбільшу проблему – погану гідроізоляцію міжпанельних швів, яка з часом лише погіршується. Тоді шви пропускають вологу в середину, що призводить до корозії зварювальних елементів панелей.

Найбільш оптимальним вирішенням цього питання є ремонт міжпанельних стиків. Вінничанам, які зіткнулись із такою проблемою, міська влада запропонувала здійснювати ремонти разом. При чому з міського бюджету виділяється більша частина – 70% вартості робіт. В результаті у такий спосіб тепер щороку в місті відновлюється гідроізоляція і герметизація в середньому близько 20 кілометрів міжпанельних стиків.

«В цьому році ми спільно із мешканцями відремонтували міжпанельні шви в дев’яти будинках. Це багатоповерхівки за адресами: 50-річччя Перемоги, 37, Ватутіна, 54, Квятека, 39, Келецька, 85, 115, Короленко, 33, 35, Космонавтів, 4, Тімірязєва, 6. Сьогодні ми вже бачимо й іншу тенденцію – люди виявляють бажання одразу утеплювати «холодні стіни». Особливо це мешканці панельних будинків. Тому очікуємо, що на наступний рік збільшиться кількість заявок саме по цьому виду енергозберігаючих робіт», - розповів в.о директора департаменту житлового господарства Олег Лаврік. ​



Переглядів: 3087
Поширень: 0