З настанням осені деякі вінничани знову почали спалювати опале листя, гілля й інші відходи на своїх присадибних ділянках. Тому Муніципальна поліція продовжує відстежувати такі випадки і складати відповідні протоколи про адмінпорушення, за що паліям листя загрожує штраф від 340 до 1360 грн. Протоколи можуть оформляти й на підставі виявленого згарища, яке залишається після багаття. Вінничани, яким дошкуляє дим від спалювання листя, можуть повідомляти про це на телефон «Цілодобової варти» за номером 15-60, (0432)65-15-60, (0432)60-15-60 та (0800) 60-15-60.

Вже кілька років поспіль у Вінниці проводиться активна роз’яснювальна робота з приводу того, що спалювати гілля та листя заборонено. На території приватного сектору розповсюджують спеціальні інформаційні листівки. Малозабезпеченим сім’ям роздають пакети для складування опалого листя, а у дні, визначені для вивозу твердих побутових відходів (ТПВ), працівники КУП «ЕкоВін» забирають опале листя разом із сміттям.

А хазяйновиті мешканці приватного сектора отримують користь з опалого листя. Вони складують його в компостерні ями, і через певний період воно перетворюється на добриво, яке можна використовувати на присадибній ділянці.

Не зважаючи на те, що вінничани мають альтернативу спалюванню листя, цієї осені у Вінниці знову починають горіти багаття, а в повітря підіймаються клуби густого диму. Попри те, що спалювання завдає шкоди здоров’ю вінничан, це заборонено Правилами благоустрою та санітарного стану м. Вінниці. Тому Муніципальна поліція відстежує такі випадки і складає відповідні протоколи про адмінпорушення. Паліям листя загрожує штраф 340 до 1360 грн. До речі, протоколи можуть складатися й на основі попелища від вогнища.

«За останні роки вінничани почали менше спалювати листя. Жителі міста все більше користуються послугою сміттєвозів, які безкоштовно забирають пакети із листям у день вивозу твердих побутових відходів. Проте деякі вінничани продовжують спалювати сміття і завдавати шкоду здоров’ю оточуючих. Тож ми будемо моніторити ситуацію і складати на порушників протоколи. Вінничани можуть оперативно повідомляти про випадки спалювання листя на «Цілодобову варту» за багатоканальним номером «15-60», 65-15-60, 60-15-60 та (0800) 60-15-60», – розповідає начальник комунального підприємства «Муніципальна поліція» Василь Гайовик.

З наступного місяця контроль за тим, щоб люди не палили сміття, підсилять спеціальні мобільні групи.



Переглядів: 3406
Поширень: 0