У Вінниці субсидії на житлово-комунальні послуги вже отримує більше 47 тисяч родин. Наше місто стало першим в Україні по кількості призначених субсидій у співвідношенні до загальної кількості домогосподарств. Цьому сприяє в тому числі й спрощений механізм надання цього виду допомоги у Вінниці. Про це йшлося сьогодні на черговому засіданні виконкому.

У цьому році відбулося значне підвищення плати за житлово-комунальні послуги. Міська влада не задіяна в процесі формування тарифів, тому намагалась в межах повноважень вплинути на зміну такого рішення – двічі, в червні та серпні поточного року, зверталася до Кабінету Міністрів України з пропозиціями щодо перегляду розміру тарифів на житлово-комунальні послуги в сторону їх зменшення, а також – посилення соціального захисту населення шляхом підвищення соціальних стандартів з 1 вересня 2015 року.

«Головним завданням міської влади було і є забезпечення соціального захисту громадян м. Вінниці з невисокими доходами шляхом призначення їм субсидії на оплату вартості житлово-комунальних послуг. Саме тому в.о. міського голови Сергій Моргунов поставив завдання охопити максимальну кількість домогосподарств вінничан програмою житлових субсидій. Цьому сприяло створення системи Прозорих Офісів, які значно поліпшили систему надання адміністративних послуг соціального характеру. А також – впровадження електронного документообігу, що дає змогу систематизувати і контролювати надання тих чи інших соціальних послуг, власний програмний продукт та нова програма призначення субсидій, яка сьогодні запроваджується в нашому місті», – каже директор департаменту соціальної політики міської ради Лариса Попова.

Як зазначила Лариса Попова, всі ці фактори дали змогу місту Вінниці бути першими в Україні по кількості призначених субсидій. «Також ми першими до 1 листопадами закінчили автоматичний перерахунок субсидій тим людям, які раніше оформляли субсидію. Вінниця разом із Києвом беруть участь в пілотному проекті он-лайн реєстрації документів для призначення житлових субсидії, – зазначила Лариса Попова. – Загалом у Вінниці близько 132 тис. домогосподарств. На 1 листопада прийнято рішення по 48 383, що складає 36,6% від загальної кількості. З них субсидію призначено 47 214 сім ‘ям. Середній розмір субсидії по місту становить 1 119,41 грн».

Субсидія для відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги призначається на 12 місяців з місяця звернення і розраховується на опалювальний і неопалювальний періоди. Спрощений механізм надання цієї державної допомоги надав можливість без повторного звернення громадянина, отримувати її на наступний період. Так з травня 2015 року на неопалювальний період більше 27-ми тисяч домогосподарствам, що становить 20,9 % від загальної кількості домогосподарств міста, субсидію перераховано автоматично. На опалювальний період автоматичному перерахунку підлягало майже 46 тисяч справ.

Окрім того з початком опалювального періоду почали надходити звернення громадян, які вперше звертаються за призначенням субсидії. На сьогоднішній день звернулося 4 944 сім’ї (у минулому році за цей період – 3 427). Середній розмір призначеної субсидії в опалювальний період 2015 - 2016 р.р. складає 1119 грн., що на 861грн. більше в порівнянні з опалювальним періодом 2014 - 2015рр.

Також Лариса Попова нагадала, що вінничани, які користуються субсидією, мають додаткові пільги. Так, їм надається 50% знижка вартості послуг в діагностичному центрі. На даний час пільгою скористалося 4 738 вінничан, які отримали 16 049 медичних послуг. Реалізується програма по лікуванню артеріальної гіпертензії, яка розпочата з 1 липня поточного року. по якій також надається 50% знижка на вартість медичних гіпертонічних препаратів. Своїм правом скористалося вже 13 тис. осіб. Виписано 22 451 рецептів на гіпотензивні засоби.

Кожна третя вінницька родина отримує субсидію, що найбільше по Україні

«За всі роки існування програми призначення субсидії ми прагнули її змін і спрощення. На сьогоднішній день людина може не виходячи з дому отримати таку послугу, адже заяву і декларацію можна надіслати поштою, а повідомлення про розмір субсидії відображається в рахунку за надані житлово-комунальні послуги, які в багатоквартирні будинки доставляє Центр муніципальних систем управління. Міністерство соціальної політики України планує перевести оформлення субсидій та інших видів соціальних допомог в електронну форму. Спрощення процедури призначення субсидій відбуватиметься шляхом автоматизованої підготовки і первинної реєстрації документів, які подаються громадянами в електронному чи паперовому вигляді. Електронна адреса, за якою можна попередньо оформити і подати документи: https://subsidii.mlsp.gov.ua. Для попередньої реєстрації документів у електронному вигляді достатньо підтвердити адресу своєї електронної пошти. Пілотний проект з попередньої реєстрації звернень по субсидії буде реалізовано у Києві та Вінниці, після чого дію системи планується поширено на всю країну», – каже Лариса Попова.

«Ми дійсно не впливаємо на формування тарифу але Вінницька міська рада, виконавчий комітет, депутати міської ради застосували всі механізми, щодо найкращого використання усіх компенсаторів, які є і на державному рівні та на рівні Вінницької міської ради щодо зменшення навантаження на сімейний бюджет, – каже в.о. міського голови Сергій Моргунов. – Завдяки системному підходу і тому, що ми належним чином організували прийом громадян, багато вінничан отримують субсидії. Важливо й надалі проводити роз’яснювальну роботу і залучати ще більше людей».

Також Сергій Моргунов зазначив, що є постанова Кабміну, що субсидіанти мають право отримати до 70% відшкодування з державного бюджету по програмі утеплення та енергозбереження. А заступник міського голови Галина Якубович нагадала, що депутати міської ради звільнили від сплати податку на майно усіх, хто має субсидію.



Переглядів: 3454
Поширень: 0