Тротуари обладнуються пандусами, як і приміщення різних закладів громадського користування, адаптується муніципальний транспорт для зручності усіх городян, в школах будуються ліфти для учнів на візках, реконструюється приміщення для реабілітаційного центру «Гармонія», на територіях мультикомлексів встановлюються стенди з азбукою жестів, на дитячих майданчиках з’являються пісочниці для малят на візках тощо.

Про те, що у Вінниці реалізується та що потрібно іще, йшлося 11 листопада під час засідання комітету по забезпеченню доступності людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

«Потрібно пам’ятати, що доступність – це не просто пандуси. Нам потрібно переглянути певні позиції нашої програми доступності і зрозуміти, на чому варто зробити більші акценти, а де працювати по наших планах. Адже сильна громада визначається тим, наскільки вона дбає про кожну людину: з обмеженими фізичними можливостями, похилого віку, мам з колясками, діточок, тобто про всіх, хто цього потребує. Тому, якщо ми хочемо жити за європейськими стандартами, то мобільність у Вінниці повинна бути забезпечена на європейському рівні», – каже в.о. міського голови Сергій Моргунов.

З кожним роком Вінниця стає більш зручною для людей з обмеженими фізичними можливостями

На робочому засіданні представники різних департаментів розповідали про ті заходи, які реалізуються у місті в рамках програми «Вінниця – місто, зручне для всіх». Мова йшла про транспорт, міську інфраструктуру, адаптацію людей з інвалідністю в суспільство, соціальний супровід тощо.

Окрім того, що на тротуарах Вінниці з’явились пандуси, на зупинках громадського транспорту наноситься дорожня розмітка разом зі спеціальним позначенням для людей з обмеженими фізичними можливостями. «Жовтою лінією позначаємо місце зупинки транспорту, де мають сідати люди з обмеженими фізичними можливостями, наразі таких позначок зроблено 135. На вулицях встановлено 55 звукових приладів для озвучення сигналу світлофора. По маршрутах Вінниці експлуатується 58 автобусів та 45 тролейбусів з низьким рівнем підлоги. Серед планів – модернізація трамвайних вагонів з низьким рівнем підлоги, збільшення кількості озвучених світлофорних об’єктів», – розповів директор департаменту міського господарства Вінницької міської ради Григорій Пурдик.

Про адаптацію медичних закладів розповіла директор департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович: «У 2015 році ми провели реконструкцію пандусів у клінічній лікарні №3, капітальний ремонт пандусу біля центрального входу у третій центр ПМСД. Облаштовано пандусом вхід в дитяче відділення у третьому центрі, де у нас два входи і два пандуси, будівля по Маяковського (це амбулаторія центру №5), а також – вхід в амбулаторію по вулиці Блюхера,217. Також у 2015 році проведено модернізацію п’яти ліфтів, зокрема, у Центрі матері та дитини, у клінічній лікарні №3, у Діагностичному центрі тощо. Встановлено зовнішній ліфт біля будівлі амбулаторії п’ятого центру по провулку Перший український. У цьому році проводилися роботи по облаштуванню спеціальних туалетних кімнат для людей з обмеженими фізичними можливостями».

Протягом останніх років у місті з’явились ліфти у двох школах: №6 та  №33.

З кожним роком Вінниця стає більш зручною для людей з обмеженими фізичними можливостями

Також на по вулиці Першотравневій біля «Книжки» розпочинається реконструкція трамвайної зупинки, на якій буде вперше застосовано тактильну плитку для допомоги слабозрячим орієнтуватися у просторі. Надалі така адаптація зупинок буде продовжуватись. Також передбачається влаштування тактильної плитки на переходах, зупинках громадського транспорту тощо.

Директор департаменту архітектури, містобудування та кадастру міської ради Олександр Рекута зазначив, що під час розробки нового генерального плану розвитку міста окремим розділом буде виділено розділ доступу в міському середовищі.

З кожним роком Вінниця стає більш зручною для людей з обмеженими фізичними можливостями

Як зазначив директор департаменту міського господарства міської ради Григорій Пурдик, завдяки співпраці з ГО «Гармонія», розпочато встановлення на дитячих майданчиках інформаційних стендів з азбукою жестів для спілкування з дітьми, які мають вади слуху. «Наразі такі стенди встановлено на трьох дитячих та спортивних майданчиках за адресами: П. Морозова, 13 (біля ЗОШ №31), проспект Космонавтів, 8/12 та на розі вулиці Пролетарської та провулку Пролетарського», – каже Григорій Пурдик. Планувалося, що такі стенди будуть встановлюватись на нових майданчиках, але Сергій Моргунов зазначив, що потрібно їх облаштувати і на вже існуючих мультикомплексах.

З кожним роком Вінниця стає більш зручною для людей з обмеженими фізичними можливостями

Також за пропозицією ГО «Гармонія» для дітей на візках облаштовано спеціальні пісочниці на трьох майданчиках: вулиця Космонавтів, 44, Константиновича, 4, проспект Космонавтів 8,10,12. «Влаштування таких пісочниць буде здійснюватися і під час будівництва нових дитячих майданчиків. Також серед планів на майбутнє – влаштування інклюзивного дитячого майданчика на території ЗОШ №26 по Хмельницькому шосе, 27», – каже Григорій Пурдик.

З кожним роком Вінниця стає більш зручною для людей з обмеженими фізичними можливостями

Наприкінці наради голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк подякувала всім за роботу. «Я дуже вдячна за плідну співпрацю з усіма департаментами міської ради, адже лише спільними зусиллями громади, влади та бізнесу можна досягнути значних результатів. Дуже важливо коли є контакт, співпраця, бажання робити щось нове, як от стенди з азбукою жестів, пісочниці для людей на візках. Тоді хочеться працювати далі», – каже Раїса Панасюк.



Переглядів: 3952
Поширень: 0