На території парку розташовані обласний ендокринологічний диспансер та міська поліклініка №1.
Діонісій Макклер — знаменитий український пейзажист-архітектор, ірландець за походженням, про його “вінницький період” творчості дуже мало відомо, хоча парк говорить сам за себе. Він гармонійно поєднав декілька стилів того часу. і кожний, хто проходив його доріжками, міг знайти куточок за своїм смаком. Шкода, що ми не цінуємо належним чином багатство, яке залишив нам майстер. Можна згадати також один із найвідоміших шедеврів митця — парк на Волині в Самчиках. Волинський парк відомий у всій Європі.

А Вінницький ботанічний сад розмістився у південно-західній частині м. Вінниці на північному і південному схилах р.Вишня і входить до зеленого кільця міста разом з меморіальним музеєм М.І. Пирогова.

Вінницький ботанічний сад “Поділля” заснований в травні 1963 р. за проектом доктора біологічних наук, професора Анатолія Паламарчука та кандидата сільськогосподарських наук, доцента Галини Паламарчук на честь річниці Жовтневої революції. Починаючи з травня 1963 p., коли були висаджені перші 10 тисяч саджанців граба навколо систематичного дендрарію, розпочинає своє існування цей унікальний ботанічний сад на суспільних началах ботаніків м. Вінниці.
Загальна площа Вінницького ботанічного саду — понад 70 га. Налічує він 10 000 саджанців граба, більше 700 тис. дерев і кущів, понад 650 видів рослин. Має дендрарій, де висаджено 600 видів дерев і чагарників.

Наразі ботанічний сад входить до складу Вінницького державного аграрного університету і є науково-методичною базою для студентів і науковців.

Хотілося б, щоб у місті було наведено лад із плутаниною назв вулиць, адже сплутати парк Макклера із ботанічним садом Паламарчуків могли тільки люди, які мало цікавилися історією своєї землі.

Наталія Присяжнюк,
оглядач історії рідного краю


Переглядів: 5338
Поширень: 0