Чималу фуру, у якій перевозилося 750 ящиків горілки, доправляли на один зі складів у районі Старого міста, де й збиралися розвантажити.

Вся партія горілки – 4,5 тисяч пляшок (150 ящиків) об’ємом 0,25 літрів і 12 тисяч півлітрових пляшок (600 ящиків) – була маркована марками акцизного збору з явними ознаками підробки. Невдовзі це підтвердила й експертиза: марки виготовлені не на відповідному державному підприємстві, а роздруковані на принтері. Відтак горілка є нелегальною, і за її якість та наслідки після вживання поручитися ніхто не зможе.

Між тим, ділки на вилученому товарі мали б чималенький прибуток. Так, за накладними півлітрова пляшка „Пшеничної” коштує трохи більше 11 гривень. Тоді як у роздрібній торгівлі вона реалізовувалася б не менш ніж по 18 гривень за пляшку (мінімальна встановлена ціна – 17,96 грн.). Прибутки від тіньового бізнесу підрахувати не складно.

Тим більше, що горілка – товар „ходовий”. Якщо сьогодні оковита для когось слугує профілактикою грипу та застуди, то за місяць-півтора вінничани закуповуватимуть „стратегічний продукт” до новорічного столу. „Тіньовики” лише встигали б бариші підраховувати.

Весь нелегальний товар – 16,5 тисяч пляшок „Пшеничної” горілки на суму майже 300 тисяч гривень вилучений. Порушена кримінальна справа за ст. 216 Кримінального кодексу України - незаконне використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору, що передбачає покарання - від штрафу від ста до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 2879
Поширень: 0