30 листопада до Вінницької регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини було доставлено труп лиса, який забіг на територію приватного домоволодіння, розташованого по 2-гому пров.Юності. Після всіх необхідних досліджень підозри на те, що тварина хвора на сказ, підтвердились. В результаті працівники Вінницької міської державної лікарні ветеринарної медицини провели щеплення проти сказу 36 тварин (26 собак та 10 котів), а подвір’я, де було виявлено хвору тварину, продезінфікували.

Дзвінок про те, що у дворі приватного будинку помічений лис, надійшов у відділ оперативного реагування міської ради «Цілодобова варта», працівники якого повідомили відповідний ветеринарний орган. Після того, як лиса забрали і провели відповідне дослідження, підтвердилось, що він був заражений сказом.

«Вже 1 грудня спеціальна комісія провела епізоотичне та епідеміологічне обстеження випадку захворювання на сказ, в ході якого було встановлено, що власники двору, де виявлено лиса, тварину не чіпали, а одразу зателефонували до відділу «Цілодобова варта» Вінницької міської ради. Дзвінок було переадресовано до Вінницької міської державної лікарні ветеринарної медицини, після чого спеціалісти одразу виїхали на місце події з метою відбору патологічного матеріалу (трупу лиса) для проведення відповідних лабораторних досліджень. Під час обстеження також з’ясувалось, що ніхто із людей не мав контакту з хворою твариною», - розповів начальник Вінницької міської державної лікарні ветеринарної медицини Юрій Ковальчук.

Три тижні на цій території постійно вестиметься ветеринарний нагляд з метою раннього виявлення тварин із підозрою на сказ. Враховуючи ці обставини, вінничани, які проживають в районі 2-гого пров.Юності, мають особливо уважно ставитись до поведінки домашніх і безпритульних тварин.

Серед ознак хворої на сказ тварини є те, що вона пригнічена, відмовляється від їжі, води, намагається сховатися в місцях, де вона малопомітна, має надмірне слиновиділення та невластиву їй поведінку. До речі, при сказі тварина не завжди поводить себе агресивно. Вона може спокійно лежати і проявляти агресію лише тоді, коли її чіпатиме людина. Якщо людина побачила безпритульну тварину з подібними симптомами, потрібно негайно звертатися до міських комунальних служб і в управління ветеринарної медицини міста Вінниці за телефоном 52-09-82 або 15-60. Якщо людина виявила такі ознаки у своєї собаки чи кішки, тварину одразу потрібно показати ветеринарному лікарю



Переглядів: 2302
Поширень: 0