Як відомо, проблема утилізації ракетного пального не один рік хвилювала мешканців Калинівського району. Їх не задовольняли умови переробки компонентів палива безпосередньо у військовій частині та інші технологічні подробиці. І ось нарешті, компромісу було досягнуто. Голова Калинівської райдержадміністрації Олександр Мідяний повідомив, що всі вимоги екологів, медиків та громадських активістів було виконано.

«Сьогодні ми можемо сказати, - наголосив Мідяний – що ця проблема перебуває у стадії остаточного розв’язання».
Заступник проектного менеджера ОБСЄ Антон Мартинюк та інші експерти цієї міжнародної організації переконали мешканців Калинівки у тому, що відвантаження небезпечних хімічних речовин буде здійснено у короткий термін і з повною безпекою для навколишнього середовища і місцевого населення.

Зокрема, завантаження меланжу у спеціальні ємкості відбудеться протягом п’яти днів. Потім його відправлять на утилізацію і переробку до двох спеціалізованих підприємств у Російській Федерації.

Фінансування цього проекту взяла на себе ОБСЄ, надавши Україні декілька мільйонів доларів.
Спеціалісти запевняють, що до кінця поточного року увесь меланж, який зберігається на складах під Калинівкою, буде вивезено. Заступник командувача військ Західного оперативного командування генерал-майор Сергій Ніколаєв зазначив, що завершення усіх робіт стане гарним подарунком подолянам до Нового 2010-го року.

А протягом першого півріччя 2010 року, за словами Сергія Ніколаєва, відбудеться завершення низки супутніх операцій: нейтралізація та вивезення ємкостей, де зберігалось пальне, рекультивація земель військової частини, переведення особового складу до нових місць служби і передача військового містечка на баланс органів місцевої влади. Щоправда, як саме буде здійснено останнє - сьогодні ще не відомо, оскільки форма передачі залежить від рішення українського уряду.

Вінницька облдержадміністрація протягом декількох років вела напружені переговори з Міністерством оборони України та іншими урядовими структурами, метою яких була ліквідація небезпечних для населення краю складів. Нині можна припустити, що вони увінчались успіхом.

Для довідки:
У спадщину від Радянського Союзу Збройним Силам України залишилося майже 16,7 тисяч тонн надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива (КРП), з яких більшість складають меланжі (Меланж-20Ф, Меланж-20і, Меланж-20К, Меланж-27і, Меланж-27П).

Меланж – це багатокомпонентна суміш азотної кислоти, окисів азоту та інгібіторів корозії. Летюча, агресивна, високотоксична та гігроскопічна рідина, що застосовується як окислювач ракетного пального у рідинно-паливних ракетних двигунах. Окислювачі на основі азотної кислоти не горять та не вибухають, але вони викликають самоспалахування деяких горючих матеріалів, у тому числі ракетного пального.

На сьогодні 16339,36 тонн меланжів зберігаються на 6 складах ракетного палива Збройних Сил України. Заплановано утилізувати надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива меланж типу 20Ф, 20і, 20К, 27і та 27П в Калинівці Вінницької області – 948,9 кілограм, у Ценживі Івано-Франківської області – понад 2,2 тисячі тонн, у Радехові Львівської області – понад 2,9 тисячі тонн, у Шевченковому Харківської області – більше 4,2 тисячі тонн, у Білій Церкві Київської області – понад 1,3 тисячі тонн і в Любашівці Одеської області – понад 3 тисячі тонн.


Переглядів: 2718
Поширень: 0