Наприкінці минулого року вінницькі теплопостачальні організації розпочали встановлювати у багатоповерхівках побудинкові лічильники гарячої води, і в поточному році нарахування у таких будинках будуть здійснюватися уже відповідно до показників цих приладів обліку. Практика показує, що в цілому будинок споживає досить великі обсяги гарячої води. Тому теплопостачальні організації радять мешканцям встановлювати лічильники безпосередньо у квартирах, які будуть чітко фіксувати обсяги споживання, а жителі платитимуть тільки за те, що самі використовують.

Сьогодні економія води вважається основною частиною заходів, які орієнтовані на зменшення витрат на оплату комунальних послуг. Щоб контролювати обсяги споживання, відповідно, й економити кошти сімейного бюджету, мешканці можуть встановлювати відповідні лічильники.

Саме це своїм споживачам радять робити теплопостачальні організації. Наразі це питання буде ставати більш актуальним, адже в багатоповерхівках почали з’являтись побудникові лічильники гарячої води, які будуть вести облік обсягів споживання усіх мешканців. На сьогоднішній день працівники КП «Вінницяміськтеплоенерго» встановили лічильники гарячої води у 180 будинках, ДП «Теплокомуненерго Маяк» поставив такі прилади обліку ще у 7 багатоповерхівках.

«Ми наблизились до етапу, коли потрібно впорядковувати систему обліку та оплати послуги з гарячого водопостачання. Це логічний крок на шляху до енергоефективності. Мешканці отримають можливість сплачувати за фактично отримані послуги. Більше цього, такий підхід буде сприяти підвищенню якості обслуговувати населення. Ми, як підприємство, будемо мати чіткий облік послуги, яку надаємо. Це допоможе нам, в тому числі, виявляти найбільш проблемні ділянки та, відповідно, якісно формувати плани ремонтних робіт», - розповів генеральний директор КП «Вінницяміськтеплоенерго» Олег Розборський.

Для індивідуальних квартир вінничани мають можливість ставити різні види водомірів. Наразі найбільш ефективними є електронні лічильники. Окрім обліку обсягів споживання води, вони фіксують і її температуру.

Для встановлення лічильника гарячої води вінничани можуть звертатись або в теплопостачальну організацію, або в ЖЕК. Консультацію з цього питання також можна отримати в будь-якому Центрі обслуговування споживачів, що створенні на базі вінницьких житлово-експлуатаційних контор.

На придбання приладів обліку можна залучити кошти державного бюджету. Відповідно до програм, які спрямовані на поширення енергозберігаючих технологій, людина може отримати кредит, 30% якого погасить держава. А у разі, якщо призначено субсидію, цей відсоток збільшується до 70%. Обласний бюджет у таких випадках відшкодовує 15% ставки кредиту. Для консультації та оформлення «теплого кредиту» потрібно звернутись в один з трьох банків: «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Укрексімбанк».



Переглядів: 2777
Поширень: 0