Начальник міського управління освіти Володимир Буняк, 51 рік, розіслав директорам загальноосвітніх закладів рекомендаційні листи. В них вказано, який одяг повинен бути у дівчат та хлопців: однотонний піджак ділового стилю, сорочка, гольф, блуза, однотонні темні штани та спідниці. Заборонено одягати спортивний і джинсовий костюми, кеди, мокасини, занадто короткі чи довгі спідниці, яскраві топи та футболки.

— Ми давно намагаємося ввести у школах форму. Навіть конкурси оголошували на кращу, — говорить Володимир Володимирович. — Поки що тільки початкові класи та окремі школи мають форму. Дитина приходить у клас і замість слухати урок спостерігає за однолітками — у кого який одяг. Якщо він гірший, думає: ”Як мені не повезло з батьками”. Колись батьки зрозуміють, що форму носити вигідніше і дешевше.

Із цим погоджується завуч школи N26 Ганна Каспрова, 52 роки:

— Носити щодня піджак чи жилетку, а міняти тільки кофтинки, краще, ніж купувати цілий гардероб дитині для школи. Деякі батьки настроєні категорично проти форми. Вважають, що так ми заставляємо їх купувати зайві речі.

— Моїй доньці 16 років. Доросла, самостійна людина. У неї є свої смаки. Привчала її бути не схожою на інших. А тепер заставлятиму одягати уніформу? — обурюється 37-річна вінничанка Наталя Бондар.

Думки учнів різняться.

— Форма стримує, соціальних станів не показує, — говорить 11-класниця зі школи N26 Олена Горовенко.

— Вона заторможує розвиток смаків у людини, — заперечує їй 16-річний Іван Носоль.

Школярі кажуть, що наявність форми перевіряють щодня. Роблять зауваження, записують у щоденник, іноді відправляють додому переодягатися.

— Форма могла б захистити дітей від хвороб. Адже ця мода на джинси із заниженою талією відкриває спину дівчат. Медики довели, що важкі пологи бувають саме через переохолодження попереку спини. То хіба наші батьки не хотять мати онуків? — стурбована Ганна Каспрова. — Можна пошити шкільний одяг будь-яких моделей. Хочемо запровадити форму, яка подобатиметься усім. Але все впирається в кошти. Адже з дешевенької тканини не пошиєш.

— У нас носять світлий верх і темний низ, — кажуть 9-класниці з вінницької школи N9. Жодна не має такого одягу. Юлія Шостківська, у футболці з глибоким декольте, говорить, що не встигла переодягнутись після фізкультури. Марина Семенець, у жовто-чорній кофтинці, переконує, що тільки сьогодні прийшла не у формі. Мовляв, холодно ходити у тонкій білій блузці чи гольфі.

— Взагалі-то, хочеться щоразу вдягати іншу кофтину, — сміються дівчата.

***

Анастасія Коваленко вчить уроки до другої ночі

35-річна вінничанка Олена Коваленко стурбована навантаженням у школах після вимушених канікул. Її 13-річна донька Анастасія навчається у сьомому класі. Номер школи жінка назвати відмовилася.

— Додому стільки задають! Донька робить уроки з 15 до 18.00. А потім я до неї сідаю. Буває сидимо до півдругої ночі й не встигаємо. Тоді Настєнька заводить будільнік на шосту ранку і знову сідає за уроки, — розповідає Олена. — Це не діло. З таким режимом можна і в лікарню попасти! Он зранку збирала на рєзінку їй волосся, а вона похитнулася, а потім поповзла мені по руках. Знепритомніла. Навіть не хотіла її в школу пускати, так перелякалася. Записалися до часного лікаря на прийом. Хай обслєдують мою дитину. А в школу піду сваритися, щоб не задавали стільки. Хай краще на канікулах вчаться.

В управлінні освіти кажуть, що вчителі мають так розписати свій план, щоб усе встигнути. Але матеріалу чимало, тому більше задають додому.


Переглядів: 3028
Поширень: 0