Його очолює виконувач обов’язків генерального консула Анджей Сломський, 51 рік. Постійний офіс запрацює у другій половині січня 2010 року. Він розміщуватиметься на сьомому поверсі торговельного центру ”Магіцентр” по вул. Козицького, 51.

— До переїзду в постійний офіс ми можемо тільки консультувати. Це пов’язано з технічними умовами, — каже Анджей Сломський. — Для відкриття шенгенської візи потрібно мати зв’язок із єдиною візовою базою країн, які входять до Шенгенської зони.

Чи багато людей приходить і чим цікавляться найбільше?

— Щодня приймаємо по 10–12 осіб. Одні хочуть перевірити, чи правильно заповнені документи для оформлення шенгенської візи, щоб не мати проблем у польському консульстві в Києві. Поки що по візи треба їхати туди. Інші цікавляться інформацією про карту поляка. Розповідаємо, як її отримати, куди звертатися, до яких архівів на території України чи Польщі. Питають і про можливість влаштуватися на роботу в Польщі.

Які області, крім Вінниччини, обслуговуватиме консульство?

— До Вінницького консульського округу входитиме Житомирська та Хмельницька області. Але я працюватиму над тим, щоб кожний громадянин України, байдуже з якої області, міг звернутися до консульства у Вінниці, якщо йому так зручніше.

Чи оформляєте робочі візи? Є обмеження на них?

— Обмежень немає, і ця процедура проста. Є два види документів для отримання робочої візи. Перший — це дозвіл на роботу від польської сторони. Його видають обласні адміністрації і відправляють громадянинові України. З цим документом він має прийти в консульство і на його основі отримає візу. Видається дозвіл на роботу на один або два роки. Другий вид — це документ, який дозволяє кожному польському аграрію давати роботу українцеві. За таким документом людина може отримати право працювати в Польщі протягом 180 днів.

Деякі вінницькі туристичні агентства відкрили тури вихідного дня до Кракова. Польська сторона долучилася до них?

— Я навіть не чув про це. Але в Києві одна польська турорганізація має свій офіс. Обов’язково зв’яжемося з ними, щоб у Вінниці також відкрили своє представництво. У Польщі багато красивих місць, де варто побувати.

Де живете у Вінниці?

— Винаймаю квартиру. Готую, прибираю та прасую сам. Донька, 24-річна Агнешка, живе у Гданську. Вона океанограф. Дружина Божена — лікар. Працює за фахом у Варшаві.


Переглядів: 3793
Поширень: 0