Як змінилася візова практика в Україні? Тему досліджували журналісти "Європейської правди".

Навряд чи хтось чекав, що в 2015 році посольства стануть краще ставитися до українців. Однак рівень проблем справді бентежить.

Кілька тижнів тому організація "Європа без бар’єрів" назвала Польщу "лідером суперечливої візової практики". Поляки видали за рік 457 тисяч шенгенських віз (і ще більше – "національних", тобто робочих, для навчання та тривалого проживання). Це – дуже велике навантаження на консульства, тому до польських дипломатичних установ та візових центрів важко потрапити, запис заброньований на тижні вперед.

Побутує думка, що якщо вже вдалося подати документи на польський "шенген", то віза гарантовано буде. Статистика свідчить – це не завжди так.

Розчарування року – польське консульство у Вінниці, яке стало безумовним антилідером рейтингу.

Рівень відмов сягнув 12%! Це – більше, ніж в будь-якому консульстві в Україні за останні 6 років, коли оприлюднюється статистика Шенгену.

При тому, що в інших консульствах Польщі рівень відмов хоч і виріс, але лишився "в межах пристойного".

Варто окремо підкреслити – йдеться саме про "шенгенські" відмови, робочі візи до статистики ЄК не потрапляють.

За даними Єврокомісії, паспорт зі штампом та без візи у Вінниці за рік отримали 5243 українці. Це вшестеро більше, ніж торік, хоча потік заявників на "шенген" у Вінниці скоротився (як і всюди по Україні).

Наразі причини "вінницького казусу" невідомі. Польща протягом дня не спростувала оприлюднені дані.

Примітно, що влітку 2015 року у Вінниці відбулася планова ротація генконсула. Статистика водночас не уточнює, за яку частину року зібралися ці відмови.

В Міністерстві закордонних справ звернули увагу на зависокі показники декількох консульств та пообіцяли відреагувати: "МЗС працює з європейськими партнерами для з’ясування причин такого рівня зростання відмов".

А тим часом – доки ситуація не буде врегульована – можемо лише порекомендувати за можливості утриматися від подання на візу до польського консульства у Вінниці.

Вкрай розчарувало консульство Чехії в Києві – там також дуже великий шанс отримати відмову. В 2015 році майже 7% заявників отримали паспорт без візи.

Реальність спростувала численні заяви чеських дипломатів про те, що вони нібито стали "піонерами" візової  лібералізації для українців та почали видавати "довгі" мультивізи всім, хто хоч іноді подорожує до ЄС.

Частка багаторазових віз, виданих у чеському консульстві в Києві, є однією з найнижчих по всьому Шенгену – вона менша за 30%.

До слова, помітний контраст із консульством тієї ж Чехії, але у Львові. Тут – лише 1,1% відмов, цей показник навіть зменшився у порівнянні з 2014 роком, а частка мультивіз склала 44%.

Навряд чи у Львові живуть заможніші люди, ніж у Києві; швидше, просто консул Чехії в Києві не дуже хоче бачити українців у своїй державі.

Більше ніж у 4 рази – з 1,3% до 5,7% – зріс показник відмов у грецькому консульстві в Києві. Це "туристичне" посольство досі мало славу ліберального за вимогами, хоча відомо, що греки нечасто дають мультивізи.

За підсумками 2015 року частка мультивіз ще зменшилися, а відмови зросли радикально.

І, знову ж таки, є разюча відмінність між двома консульствами однієї держави. В одеському консульстві показник відмов – 1,6%, в Маріуполі – лише 0,8%. Що ж змушує консула в Києві "доганяти" такий високий відсоток відмов – невже бажання відвабити туристів?

Сумна статистика відмов у естонському консульстві – аж 5,3%. Щоправда, естонці завжди мали найгірші показники серед усіх держав Балтії.

Традиційно жорсткими лишаються нідерландськенімецьке та шведське консульства, з 7,2%, 6% та 5,7% відмов відповідно. Ці показники були у них високими в усі часи – приміром, у 2014 році у німців він склав майже 5%, у Нідерландах – 4,3%, у Швеції – 4,6%.

Де найлегше отримати візу в Україні

Звичайно, отримувати візу варто саме в тій державі Шенгену, куди ви збираєтесь їхати – в іншому разі ви можете стикнутися з проблемою на кордоні під час першого в’їзду до ЄС.

Найбільш дружнє до України консульство – литовське.

Майже 80% багаторазових віз, лише 1% відмов (найнижчий показник серед консульств, розташованих у Києві) – переконливі аргументи для того, щоби відвідати Вільнюс.

Точно такий низький рівень відмов – у Латвії. У рейтингу за легкістю подання документів у неї також позитивні показники.

Але вибір консульства цієї країни може нести одну проблему: Латвія видає значно меншу кількість багаторазових віз.

Багато хто може здивуватися, але серед лідерів у нашому рейтингу опинилася Австрія. Консульство цієї країни за старою звичкою не вважають дружнім до українських туристів, однак насправді у них традиційно низький рівень відмов (2015 року – 1,1%, у 2013 – 0,7%), та й за легкістю подання на візу воно має непогані оцінки (разом із Латвією входить до групи країн з "нейтральною візовою практикою").

Київське генконсульство Польщі з показником відмов у 1,8% та майже двома третинами мультивіз було би серед лідерів, якби не "одне але". Записатися на подання візової анкети – вкрай непросто, а в пік сезону взагалі малореально. В мережі є сотні історій про поневіряння українців, у яких "згоряли" відрядження та інші поїздки саме через проблему із записом.

Словаки мають ще більшу частку мультивіз – понад 70%. Щоправда, тут відмов вже більше, близько 3%. Причому Словаччина виявилася єдиною країною, де візова практика не залежить від консульства – і в Києві, і в Ужгороді показники дуже подібні.

І, нарешті, угорці. Консульство Угорщини – лідери симпатій візових аплікантів за легкістю подання на візу. Тут немає таких пекельних умов реєстрації, як у поляків. Щоправда, відмов також трохи більше за 3%, та мультивіз – менше половини.



Переглядів: 6483
Поширень: 0