16 грудня її було презентовано у вінницькій мерії під час засідання круглого столу на тему «Нові виклики та тенденції порушення прав дитини в Україні». На зібранні також було представлено результати дослідження регіонального огляду щодо зображень сексуального насильства над дітьми через використання інформаційних та комунікаційних технологій.

У зібранні взяли участь представники міського управління освіти, відділу у справах сім\'ї, молоді та туризму, служби у справах дітей, міського центру соціальних служб для сім\'ї, дітей та молоді Вінницької міської ради, а також представники відділу кримінальної міліції у справах дітей у м. Вінниці, міської прокуратури та інших служб, які відповідають за безпеку дітей та захищають їхні права.

За даними Міжнародної організації ЕКПАТ із 179 країн, в яких зафіксовані випадки дитячої порнографії, Україна знаходиться на 82 місці. Найчастіше насильство над дітьми фіксується у Донбасі, Криму та Одесі. Досить часто використовується прихована зйомка. Наприклад, у роздягальні, спортивній залі чи басейні, коли діти навіть не здогадуються про те, що їх знімають. Не рідше сексуальне насильство над дітьми маскують під діяльністю модельних агенцій та спортклубів.

За словами представниці Міжнародної організації ЕКПАТ Ольги Швед, жертвами насильств стають безпритульні діти, а також ті, які втекли з інтернатів та дитячих будинків, діти з психічними розладами та захворюваннями. Насильниками ж нерідко стають люди, які розуміються на комп\'ютерних технологіях, молодь до 18 років, туристи та подорожуючі, а також ті, хто має власні сім\'ї.

Серед заходів, які стосуються профілактики та протидії насильству над дітьми, було закриття у минулому році управління файлообмінника в мережі Інтернет, де найчастіше (приміром, під час скачування інформації для рефератів), з\'являлись зображення порнографічного змісту. Також в лютому поточного року було проведено Європейський день безпечного Інтернету. Крім того, регулярно проводяться засідання круглих столів спільно із інтернет-провайдерами, сформована коаліція з представництвом компанії Microsoft з метою запобігання появі порнографії. Ще одним із заходів є прийняття Верховною Радою України у червні поточного року Закону, у відповідності до якого за використання дітей у порнофільмах неминуче покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років.

У разі будь-яких відомих випадків насильства над дітьми або ж розповсюдження інформації порнографічного змісту за їх участю, слід звертатися за електронною адресою www.internetbezpeka.org.ua, або ж за телефоном «гарячої лінії» 0-800-500-335


Переглядів: 2723
Поширень: 0