Протягом трьох останніх років працівники департаменту соціальної політики міської ради надали вінничанам понад 743 тисячі послуг. Їх кількість зросла з 224 тисяч в 2013 році до майже 290 тисяч в 2015 році, або на 65 тис. Істотно зросла кількість вінничан, які отримують субсидії. Наразі цей вид допомоги мають майже 50 % мешканців міста. Про це йшлося сьогодні під час колегії департаменту.

В минулому році в Прозорих офісах міста працівники департаменту соціальної політики щомісячно надавали майже по 25 000 послуг. У місті діє чітка система контролю якості їх роботи, одним із елементів якої є можливість оцінювання їх клієнтами. Так, у 2015 році якість обслуговування склала 3 бали з 3 можливих.

«Одним із напрямків роботи департаменту є призначення адресних державних соціальних допомог, в тому числі житлових субсидій. А у зв’язку із стрімким підвищенням вартості тарифів на житлово-комунальні послуги ця робота є дуже важливою. Міський голова Сергій Моргунов поставив завдання щодо максимального охоплення вінничан програмою житлових субсидій. І на сьогоднішній день нею користується майже 66 тисяч домогосподарств (65 744), що складає 49,8 % від загальної кількості», – каже директор департаменту соціальної політики міської ради Лариса Попова.

Також вона зазначила, що зростає і середній розмір субсидії з 176 грн. в 2011 році до 474 грн. в 2015-му – збільшення відбулося в 2,7 рази. Середній же розмір субсидії в опалювальний сезон 2015-2016 років становить 1 157 грн. що на 899 грн. більше, ніж у попередньому періоді. Всього за 2015 рік профінансовано житлових субсидій на суму 205,5 млн. грн.

Щодо забезпечення пільгових категорій населення, то станом на 1 січня на обліку в Єдиному державному Автоматизованому Реєстрі пільговиків перебувало 90 900 людей. Серед них – 12 тисяч ветеранів війни. «Однією з новацій державної соціальної політики є створення Паспорта соціальних потреб ветерана війни. Ця робота активно проводиться і в нашому місті. Соціальний паспорт дозволяє надавати саме ту допомогу, яка є необхідною. Документ містить вичерпну інформацію про кожного ветерана – від місця проживання до індивідуальних потреб у матеріальній допомозі та соціальних послугах. Крім того, враховуються всі види фінансової підтримки для лікування, забезпечення технічними засобами, санаторно-курортними путівками. На кінець року заповнено 9038 соціальних паспортів ветерана», – розповіла Лариса Попова.

Також департамент соціальної політики працює з вимушеними переселенцями з АР Крим та сходу України. «На обліку в департаменті соціальної політики міської ради нині перебуває 3918 родин, в яких налічується 5786 осіб з числа вимушених переселенців з окупованої території України та зони проведення антитерористичної операції. Загальна сума виплаченої грошової допомоги переміщеним особам складає 29,4 млн. грн., в тому числі у 2016 році – майже 5,1 млн. грн», – зауважила Лариса Попова.

Щодо планів роботи на цей рік, то колектив департаменту працюватиме над вдосконаленням процесу надання субсидій шляхом впровадження нового програмного забезпечення. Це дозволить зменшить час, який необхідний на опрацювання та призначення субсидій, і дасть змогу автоматизувати інші процеси, пов’язані з призначенням цього виду допомоги.

«Я пишаюся тим, що у нас є такий потужний колектив департаменту соціальної політики, який сьогодні займається дуже багатьма проблемними питаннями людей. Якщо говорити про субсидії, то хочу відзначити активну роботу Андрія Реви та Лариси Попової як експертів в розробці нового Закону. Тому завдяки роботі саме вашого колективу вдалося полегшити навантаження на кожну сім’ю в Україні, яка отримала право на отримання субсидій. Я вам дуже за це вдячний. Ви домоглися того, щоб кожна друга родина у Вінниці отримувала субсидію, такого немає більш в жодному місті України. Це дозволило вінничанам хоча б трішки полегшити свій матеріальний стан», – каже міський голова Сергій Моргунов.

Розповідаючи про переселенців, мер міста зазначив, що допомога цим людям – наш громадянський обов’язок. «Ми всі живемо в єдиному домі – Україні, і ми повинні прийняти наших співвітчизників як справжні господарі – щиро, гостинно і максимально допомогти їм. Тому просив би вас уважно віднестися до цих проблем і далі продовжити роботу в цьому напрямку. Також дуже важливо підтримувати наших захисників, які захищали і захищають Україну у зоні АТО. Однозначно, ми не повинні забувати про наших ветеранів та дбати про цих людей», – зазначив Сергій Моргунов.



Переглядів: 3351
Поширень: 0