Вони представили звіт за результатами кампанії довготермінового громадського спостереження за президентськими виборами-2010 на Вінниччині.

Координатор програм навчання дільничих виборчих комісій у Вінницькій області Олег Левченко та координатор національної мережі довготермінових спостерігачів ГМ ОПОРА Юрій Лісовський охарактеризували ситуацію щодо готовності виборчих комісій з огляду на їх матеріально-технічне забезпечення, безпосередню організацію роботи на місцях, і особливо підготовку членів виборчих дільниць.

Також вони доповіли про факти порушення виборчого законодавства, нові форми передвиборчої агітації, виявлені у Вінницькій області та інших областях України та плани щодо спостереження в день голосування 17 січня.

«Для українського народу інститут виборів є найбільшважливим, а самі вибори є ключовим елементом політичного процесу та визначальною характеристикою участі громадян у політичному житті» - зазначив Олег Левченко.

Представники Громадянської мережі «ОПОРА» відмітили, що у процесі агітаційної роботи регіональних штабів кандидатів у Президенти України прослідковуються 3 ключові тенденції. По-перше, посилилася недобросовісна, так звана «чорна» агітація, яка спрямована в основному на двох лідируючих у виборчих перегонах кандидатів. Адмінресурс же цьго року набув локального характеру. По-друге, активнішими стали спроби прямого та опосередкованого підкупу виборців. І, в останні 2 тижні майже згорнута пряма агітація кандидатами другого ешелону за виключенням С.Тигіпка, О.Тягнибока, В.Ющенко.

У вигляді слайдів організатори прес-конференції презентували найгостріші та найунікальніші приклади «чорного» піару, «прихованої» агітації, антипіару чи фактичного заохочення до підкупу виборців. Порушення прослідковуються майже в кожного кандидата на посаду Президента України. «Звідси, можна зробити висновок, що основні кандидати борються за перший тур Президентських виборів, другий ешелон – за місця у наступному парламенті» - відзначив Юрій Лісовський.

«Зараз триває атака на два фрагменти електорального поля. – сказав Олег Левченко. – На тих, хто ще не визначився з вибором, і тих хто буде голосувати проти всіх. Адже саме ці електоральні категорії населення стануть тією королевою, виграш якої і принесе перемогу у цій шаховій грі».

Регіональний координатор довготермінових спостерігачів ГМ ОПОРА Наталія Величко зазначила, що сформувалися і три регіональні тенденції у роботі виборчих комісій. З різних причин та обставин в окремих округах відбулася заміна до 25% від складу дільничних комісій. Зміна ж норм щодо процедур голосування в день виборів в останні 3 тижні перед голосуванням вносить плутанину в розуміння процедур роботи дільничними комісіями виборчих комісій та можливість різного трактування з боку членів комісій. Що може сколихнути хвилю позовів до суддів.

Що ж до власне підготовки членів виборчих дільниць, то завдяки підтримці ЄС до роботи на виборах було підготовлено понад 4346 чоловік.
Як відзначили учасники прес-конференції найбільшими та найпоширенішими порушеннями на попередніх виборах були: підкуп виборців, підробки протоколів, хоча це досить важко зробити, та викрадення бюлетенів.
«На виборах 2010 року порушення, напевно, будуть, але я думаю, що зробити щось подібне буде досить важко, адже комісія складається з різних людей і підкупити їх усіх разом неможливо. Швидше за все, це відбуватиметься на вулиці, на самих дільницях фальсифікації малоймовірні. А реальних передумов до зриву виборів немає!» - зазначив Олег Левченко.


Переглядів: 3001
Поширень: 0