7 липня 2016 року у місті Вінниця відбувся круглий стіл "Впровадження механізмів роботи з жінками, потерпілими від насильства, передбачених Стамбульською Конвенцією".

Від центру "Жіночі перспективи"(м. Львів) до Вінниці приїхала заступниця голови організації Марта Чумало. Також в роботі круглого столу взяла участь депутат ОР голова профільної комісії Вінницької Обласної ради Людмила Станіславенко, заступниця начальника відділу Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА пані Анжела Кіль, представниці та представники Національної поліції, ЦСССМ, центрів матері та дитини, служби у справах дітей, науковці, юристи, медики, психологи, представниці громадських організацій, ЗМІ .

Найбільше часу було приділено обговоренню механізмів впровадження та забезпечення мінімальних стандартів, передбачених Стамбульською Конвенцією та необхідному алгоритму консолідації всіх профільних структур. Учасниці та учасники круглого столу наголосили на необхідності звернення до депутатів ВРУ від Вінниччини про необхідність якнайшвидшої ратифікації Стамбульської Конвенції. Також було прийняте рішення звернутися через профільну комісію до депутатів Вінницької Обласної ради про виділення необхідних коштів для забезпечення підготовки в області введення мінімальних стандартів надання послуг жінкам, потерпілим від насильства.

У Вінниці обговорювали впровадження механізмів роботи із жінками, які потерпіли від насильства

Під час круглого столу були висвітлені передбачені зміни у законодавство у звязку з ратифікацією Стамбульської конвенції, проект Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" та внесення змін до інших нормативно-правових актів у зв’язку із ратифікацією Стамбульської конвенції, а також стандарти надання послуг жінкам потерпілими від насильства згідно Стамбульської конвенції.

У Вінниці обговорювали впровадження механізмів роботи із жінками, які потерпіли від насильства

Для інформації:

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу
із цими явищами 
07.11.2011 – підписана Україною

Стамбульська Конвенція – мета і завдання:

  • Нульова толерантність до насильства щодо жінок і домашнього насильства
  • Попередження насильства
  • Захист жертв, в т.ч. дітей та дітей-свідків насильства
  • Кримінальне переслідування осіб, що скоїли насильницькі злочини.
  • Зміна ставлення всіх членів суспільства до жінок, забезпечення рівності жінок та чоловіків

 Стамбульська Конвенція – особливості:

  • Насильство щодо жінок - порушення прав людини та дискримінація.
  • Відповідальність держави за неналежне реагування на таку форму насильства
  • Перша міжнародна угода, де зазначається поняття гендеру.
  • Вперше встановлюється кримінальна відповідальність за каліцтво жіночих геніталій, примусовий шлюб, переслідування (сталкінг) жертви, примусовий аборт та стерилізація.
  • Конвенція закликає залучити всі відповідні державні органи та служби з метою координованого подолання насильства щодо жінок та домашнього насильства.

Стамбульська Конвенція зобов'язання держави:

  • створити національну лінію телефону довіри, для надання необхідної інформації та допомоги потерпілим,
  • забезпечити повагу та компетентне ставлення правоохоронних органів до потерпілої при повідомленні про насильство та забезпечити належне розслідування по заяві потерпілої
  • уповноважити правоохоронні органи невідкладно змусити теперішнього чи колишнього партнера, покинути будинок з метою забезпечення безпеки потерпілої



Переглядів: 2861
Поширень: 0