Про це сьогодні повідомив директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун.

«Проведення комплексної перевірки Державною архівною службою України стану архівної служби і діловодства у Вінницькій області планується у вересні поточного року, - зазначив він. - Підготовка до перевірки роботи Державного архіву Вінницької області здійснюється відповідно до розробленого нами Плану заходів, який охоплює усі напрями діяльності установи. Перевірці підлягатимуть результати діяльності за період 2013-2016 рр., стан матеріально-технічної бази, санітарно-гігієнічний, світловий та охоронний режими зберігання архівних документів».

Юрій Легун окреслив коло проблем, які на сьогодні мають місце у роботі архівної служби. Здебільшого вони виникають через брак фінансування. Дуже часто архівні документи зберігаються у пристосованих приміщеннях, які до того ще й переповнені.

«В ході перевірки члени робочої групи мають намір відвідати кілька архівних установ низової ланки: архівних відділів (секторів) РДА й міських рад міст обласного значення. На жаль, на місцях організація архівної справи не кругом на належному рівні. Пішла лавина реорганізації архівних відділів РДА у сектори, що суперечить с. 28 Закону «Про Національний архівний фонд і архівні установи». Матеріально-технічна база архівних відділів у більшості районів перебуває у жахливому стані, сховища переповнені. Складною залишається ситуація з науково-технічним опрацюванням документів установ, організацій та підприємств районного рівня»,- повідомив посадовець.

У вересні Вінницький архів перевірятиме Державна архівна служба України

Він також зазначив, що обласний архів веде активну інформаційну діяльність та роботу зі зверненнями громадян. Уже два роки функціонує стіл довідок, у якому здійснюється особистий прийом громадян. Дослідники обслуговуються у двох читальних залах. Кількість відвідувачів за останнє десятиліття виросла в рази. Це створює певні труднощі і виклики для архіву.

«З метою уникнення інтенсивного зношення носіїв архівних документів під час використання, запроваджено їх цифрове копіювання з можливістю перегляду копій на моніторах у читальному залі архіву. Довідковий апарат для зручності публікуємо на сайті архіву. Однак технічне забезпечення цього напряму діяльності потребує оновлення і розширення, що не можна зробити без належного фінансування»,- підкреслив Юрій Легун.



Переглядів: 2739
Поширень: 0