Для того, щоб полегшити адаптацію дітей-переселенців на новому місці, у Вінниці розробили спеціальний проект. У його рамках шкільні психологи, представники міського відділу поліції та інші спеціалісти вчитимуться надавати психокорекційну допомогу по інноваційних методиках. Завдяки отриманим знанням вони зможуть більш якісно працювати з хлопчиками та дівчатками, які стали вимушеними переселенцями. Про це йшлося сьогодні під час презентації проекту.

На Сході України триває антитерористична операція. Діти, що проживають на території проведення бойових дій, разом з сім’ями переїжджають до інших регіонів України, в тому числі до Вінниці. Вимушене переселення є сильною психологічною травмою для родини в цілому і особливо для дитини. Досить важко таку ситуацію переживають родини, що перебувають у складних життєвих обставинах. Є також сім’ї, в яких проживають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Як говорять психологи, тут ситуація є наступною: психологічний клімат в родині і до цього був нестабільним, а переселення є стресовою ситуацією, яка ще більше підвищує рівень напруги в родині. Найбільше від цього страждає дитина.

Щоб полегшити адаптацію дітей-переселенців у Вінниці розпочинається реалізація проекту «Батьківство в радість. Допоможемо дітям-переселенцям». Він реалізовується за сприянням Вінницької міської ради громадською організацією «Вінницька асоціація медиків» за участю служби у справах дітей Вінницької міської ради. «У Вінниці вже не перший рік існує механізм, завдяки якому громадські організації можуть отримувати фінансову підтримку на реалізацію своїх ідей. Проект «Батьківство в радість. Допоможемо дітям-переселенцям» став одним з тих проектів від громадських організацій міста, який реалізовується за грантові кошти з міського бюджету», – розповіла заступник міського голови Галина Якубович.

У Вінниці розпочався проект «Допоможемо дітям-переселенцям»

«Проект «Батьківство в радість» реалізується у Вінниці починаючи з 2013 року. Щорічно до нього долучаються різні категорій сімей та дітей. Спочатку це були кандидати в усиновлювачі, або родини, в сім’ях яких вже проживали усиновлені діти і тут були конфліктні ситуації. Потім – приєдналися й сім'ї, які перебувають у процесі розлучення, і визначалось місце проживання дитини та інше. Ситуація в Україні змінюється, і події, які відбуваються на Сході країни, на її південних рубежах, залишають за собою певні відбитки на долях не лише дорослих людей, а й дітей. Тому ми запропонували громадським організаціям в цьому році долучитись до реалізації даного проекту для дітей переселенців, які приїздять до Вінниці. Вони дійсно опинилися в складних життєвих обставинах, потерпіли від агресії, непередбачуваних ситуацій, у їхньому житті були втрати близьких та родичів, вони перебували в зонах бойових дій», – розповіла начальник служби у справах дітей Вінницької міської ради Людмила Шафранська.

Начальник служби у справах дітей Вінницької міської ради Людмила Шафранська зазначила, що у Вінниці нараховується близько чотирьох тисяч родин внутрішньо-переміщених осіб, у яких проживає майже 6 тисяч людей. Серед них – 1146 дітей. «Всі діти шкільного віку відвідують наші школи і дошкільні навчальні заклади, отримують психологічну підтримку. З цією категорією дітей та сімей також працює міський центр для сім’ї, дітей та молоді, долучаються й волонтери-психологи. Проект «Батьківство в радість. Допоможемо дітям-переселенцям» є логічним продовженням роботи, яка проводиться з внутрішньо-переміщеними особами. Завдяки йому висококваліфіковані психологи будуть надавати допомагатимуть дітям долати стресові ситуації, адаптуватися до нового життя».



Переглядів: 2825
Поширень: 0