Напередодні чергового підвищення тарифів на комунальні послуги, активісти Громадянської мережі ОПОРА організували семінар на тему «Енергоефективність – крок до економії». Захід відбувся 25 серпня спеціально для клієнтів Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Вінниці.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька розповіла, як просто та ефективно зекономити на повсякденних речах. Зокрема, експерт наголосила, що найважливішим кроком на шляху до скорочення вартості платіжок є контроль за спожитими ресурсами: «Необхідно встановити лічильники обліку тепла, води та електроенергії. Більшість мешканців багатоповерхівок платять не тільки за використані ними ресурси, а й за прориви в мережі. Тому важливо контролювати власні витрати».

ОПОРА розповіла вінничанам про те, як правильно заощаджувати

Також пані Аліна зауважила, що за результатами опитування Національного екологічного центру України 8 із 10 українців вважає, що населення споживає незначну частку енергоресурсів. Ця думка є хибною, адже житловий сектор є користувачем близько 80% (залежно від міста) від всієї спожитої електроенергії. Саме тому важливо послуговуватись простими порадами, які допоможуть зберегти якомога більше енергії.

«Майже 30% усього тепла виходить з вашої оселі через шпарини у дверях та вікнах. Щоб запобігти цьому варто виконати заходи з теплоізоляції, наприклад, заклеїти вікна та утеплити двері. Ви одразу ж відчуєте підвищення температури в квартирі на 4–50С.

Варто не забувати, що тепло виходить не лише через вікна та двері, а й через вентиляційні отвори, особливо, якщо ви живете на останніх поверхах. Оскільки вентиляційні отвори наглухо закривати не можна, обладнайте їх спеціальними дверцятами або шматочками картону. Це допоможе підвищити температуру на 5–70С.

Декоративні панелі на батареях поглинають до 20% тепла кімнати. Крім того, тепловіддача батарей, які розміщені в нішах, на 10% менша, ніж у тих, які виступають у кімнату. Якщо у квартирі холодно, краще обійтися без декору на батареях; а якщо ви лише будуєтесь чи робите ремонт, слід подумати про те, щоб не «ховати» батарею в нішу» – порадила активістка ОПОРИ.

ОПОРА розповіла вінничанам про те, як правильно заощаджувати

Окрім того, Аліна Брезіцька наголосила, що вартість водопостачання зросте вдвічі, а українці не звикли бережливо ставитись до води: «Один українець споживає в 5 разів більше води, аніж бельгієць або мешканець Нідерландів. Вся справа в економії та раціональному споживанні.

Якщо ваш кран протікає – ви втрачаєте до 500 літрів води за добу. Якщо витікає гаряча вода – ви ще й марно витрачаєте газ, який іде на її підігрівання. Закручуйте кран коли чистите зуби. Інакше щохвилини ви витрачатимете близько 10 літрів води. Приймайте душ замість ванни. Таким чином ви зекономите 60% води. 140–160 літрів витрачається на ванну та 30–50 літрів на прийняття п’ятихвилинного душу».



Переглядів: 2103
Поширень: 0