У Вінниці стартувала кампанія з прийняття етичних кодексів для депутатів, секретарів та міських голів, а також голів та заступників обласної ради. Що ж це буде за документ та чи потрібен він Вінничанам та самим депутатам?

Головними питаннями, які повинен регулювати Етичний кодекс мають бути питання боротьби з корупцією, виконання обіцянок, належне реагування на запити та звернення.

Пропонований проект Етичного кодексу міститиме положення про порядок уникнення конфлікту інтересів у місцевій раді, порядок звітування депутатів, секретаря та голови ради, про заборону прийому подарунків, про декларування доходів, про публічну поведінку тощо.

Подібні кодекси (норми, стандарти) діють у багатьох країнах світу, допомагаючи суспільству контролювати дії обранців та посадовців, підвищуючи прозорість та довіру до місцевої влади, зменшуючи корупційні ризики та посилюючи персональну відповідальність представників самоврядування” - наголошує координатор проекту з імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування Олена Регеша.

У Вінниці стартувала кампанія з прийняття етичних кодексів для депутатів, секретарів та міських голів, а також голів та заступників обласної ради.

Варто зазначити, що у місцевої ради є розуміння та бажання ставити більш прозорою та відкритою. Міський голова погодився, що такий кодекс буде корисним антикорупційним документом. Також про необхідність запровадження етичних стандартів говорять й самі депутати.

У Вінниці стартувала кампанія з прийняття етичних кодексів для депутатів, секретарів та міських голів, а також голів та заступників обласної ради.

Ми як депутати розуміємо важливість запровадження етичних стандартів в роботу міської ради та максимально сприятимемо тому, щоб були встановлені чіткі стандарти та правила поведінки. І що стосується публічності та прозорості на сесії, 26 серпня, було прийнято рішення щодо внесення змін в Регламент міської ради. В рішенні йдеться про те, що кожен депутат має подати свою декларацію про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру до секретаріату міської ради для подальшого оприлюднення на сайті і це є чудовим прикладом того, що депутати готові працювати відповідально та чесно” - зазначив депутат Вінницької міської ради Олександр Чернега.

У Вінниці стартувала кампанія з прийняття етичних кодексів для депутатів, секретарів та міських голів, а також голів та заступників обласної ради.

Проте у місті Вінниця вже діє кодекс етичної поведінки, який поширюється на працівників органів місцевого самоврядування. Та цими правилами не послуговуються виборні посадовці: міський голова, секретар міської ради та депутати. Тому задля того, що б не створювати черговий документ було запропоновано внести доповнення у вже існуючий документ, розширивши його дію і на депутатів. Таким чином після відповідного доопрацювання у Вінниці діятиме Кодекс етичної поведінки для державних службовців та виборних осіб, який регламентуватиме не тільки манери, дії та вчинки, але й стане хорошим інструментом запобігання корупції.

Говорячи про етичний кодекс ми говоримо не тільки про загально відомі речі, такі як чесність, патріотизм, гідність тощо. Вони однозначно важливі та потрібні, але окрім цього кодекс перш за все має бути документом, який регулює конфлікт інтересів та сприяє більш прозорій та публічній діяльності самих депутатів”, - підкреслює Христина Коваленко, представник Інституту “Республіка” у м. Вінниця.

Примітка. Кампанія з імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування втілюється Інститутом “Республіка” та Центром “Ейдос” у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади.



Переглядів: 2981
Поширень: 0