Вінницькі дитячі омбудсмени та школа-колеж №29 мають власний рецепт вирішення конфліктних ситуацій в учнівському середовищі. Ним вони поділились 9 лютого у мерії на засіданні Координаційної ради з питань молодіжної та сімейної політики.

Учасниками зібрання стали вчителі, соціальні психологи, представники організації «Жіночий Консорціум України» та Шведської громадської організації «Save the Children Sweden». На засіданні підводились підсумки першого етапу проекту щодо попередження насильства дітей у школі. Крім того, обговорювались питання щодо створення безпечного середовища в школах шляхом запровадження нових методів міжособистісного спілкування між дітьми, вчителями та батьками.

Як повідомила директор центру соціальних служб для сім\'ї, дітей та молоді Світлана Сулімова, найчастіше насильство над дітьми чиниться самими ж дітьми. «В школі діти часто зазнають образ, приниження, потерпають від використання образливих прізвиськ тощо, - говорить Світлана Сулімова. – Під час дослідження було виявлено, що майже 50% хлопців віком 9-11 років та 65% дівчат цього ж віку відповіли, що зазнають насильства в школі. Якщо дитина не знаходить порозуміння в сім\'ї – вона повинна його знайти зі шкільними психологами, класними керівниками та вчителями шкіл».

Своє ноу-хау у вирішенні проблеми насильства над дітьми, зокрема, у школах, запропонували дитячі омбудсмени та медіатори. З квітня минулого року на базі школи №29 діє група розв’язання конфліктних ситуацій «Порятунок». Чотири медіатори, учні цієї ж школи, конфіденційно та на добровільних засадах проводять індивідуальне спілкування з дітьми, які зазнають насилля. Потім, не називаючи імен та прізвищ, повідомляють про конфліктну ситуацію омбудсменам, які, в свою чергу, проводять бесіди з учнями у класі. Омбудсмени дають різноманітні тестові завдання, а також відтворюють ту чи іншу конфліктну ситуацію, тим самим даючи можливість відчути себе на місці ображеної дитини. Як говорять самі ж омбудсмени, такі заняття зближують однокласників та укріплюють дружні стосунки.


Переглядів: 4669
Поширень: 0