День усиновлення в Україні відзначається з 2009 року 30 вересня, у день християнського свята Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Він був встановлений Указом Президента України №1088/2008 від 27 листопада 2008 року.

У сім’ях мешканців Вінниці проживає 178 усиновлених дітей. І вже стало доброю традицією, започаткованою Вінницькою міською радою, в цей день проводити зустрічі з такими сім’ями. 29 вересня шість сімей ділились своїми досягненнями та проблемами з заступником міського голови Галиною Якубович та працівниками служби у справах дітей. Від міської ради до Дня усиновлення кожна сім’я отримала матеріальну підтримку у сумі 2000 грн.

 Сьогодні в Україні відзначається "День усиновлення"

Зазвичай, шлях усиновлення є довгим і складним, як для дитини, так і для майбутніх батьків. Служба у справах дітей пропонуємо кілька основних порад, які допоможуть легше впоратися із усиновленням.

  1. Якщо ви вирішили усиновити дитину, передусім поговоріть про це з родиною. Підтримка близьких людей – хороший початок. Тоді зверніться до фахівців. Перш за все, це служба у справах дітей відповідно до місця вашого проживання.
  2. Багато хто вважає, що важким етапом є паперова тяганина. Але насправді усе не так страшно, як здається. Служба у справах дітей дасть повну інформацію про обов’язкові документи, а за законом усі медичні огляди, отримання свідоцтва про народження та оформлення інших документів повинні здійснюватися безкоштовно. Тож не має потреби звертатися до приватних нотаріальних компаній та витрачати зайві кошти.
  3. Що стосується житлової площі, для усиновлення дитини не обов’язково потрібна квартира площею у сотні квадратних метрів. Якщо ви мешкаєте в однокімнатній квартирі чи у гуртожитку, але там дотримані усі санітарно-гігієнічні норми і є можливість відвести місце дитині для навчання та відпочинку – вам не мають права відмовити.
  4. У заяві вказуйте варіативний вік дитини, наприклад 6-9 років. Це варто робити на той випадок, якщо дитина, яку ви захочете усиновити, виявиться не того віку, який ви вказали у заяві. Так не доведеться переоформляти документи й знову ставати у чергу.
  5. Жінкам або чоловікам, які усиновили дитину, надають право на відпустку: якщо дитині до 3 років – відпустка може становити три роки; для старшої дитини - 56 календарних днів. Цей час дасть можливість адаптуватися і дитині, і батькам.



Переглядів: 2152
Поширень: 0