30 вересня у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА відбулась прес-конференція на тему «Як інструменти е-демократії сприятимуть участі вінничан у розвитку міста».

Оксана Гречко, керівник проекту «Лабораторія електронної демократії» громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку», зазначила, що тематика електронної демократії та електронного урядування набирають все більшої популярності. Згідно з рейтингом Індексу е-урядування ООН 2016 року, Україна покращила результат на 25 позицій, а якщо розглядати індекс е-участі, то наша держава з 77 місця (станом на 2014 р.) підійнялась на 32 (станом на 2016 р.). Це зумовлено передусім тим, що в Україні запрацювала система е-петицій до Президента України, до Верховної Ради, а з серпня 2016 року ще й до Кабінету Міністрів України. Окрім цього, працює ще й єдина система місцевих е-петицій.

 Як інструменти е-демократії сприятимуть участі вінничан у розвитку міста

Проте незважаючи на позитивні зміни (як то приєднання до Міжнародної Хартії відкритих даних), рівень обізнаності у сфері е-демократії, впровадження та використання інструментів е-демократії, залишається доволі низьким.

Юрій Левченко, головний спеціаліст відділу інформатизації департаменту інформаційних технологій міської ради, зазначив, що Вінниччина, як один із передових регіонів у сфері інновацій та зв’язку з владою, долучена до використання інструментів е-демократії. Він також детальніше розповів про ресурс місцевих електронних петицій. З моменту впровадження системи місцевих е-петицій в рамках програми EGAP в місті Вінниці за період існування ресурсу надійшло 440 колективних е-звернень. Якщо воно набирає 350 необхідних голосів, тоді розглядається як петиція, в іншому випадку – як колективне звернення. На даний момент потрібну кількість голосів набрали 193 петиції.

Окрім цього, у Вінниці працює бюджет громадських ініціатив. Існує можливість подати малий проект (фінансування до 200 000 грн) та великий проект (від 200 000 грн до 1 млн грн), авторами яких можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Після подання ідей проектів відбувається відбір кращих проектів як комісією, так і громадянами. Вимоги до проекту - реалізація впродовж одного бюджетного року.

Нещодавно відбувся перший всеукраїнський конкурс ІТ-проектів у сфері е-демократії - EGAP Challenge, який є спільною ініціативою Державного агентства з питань електронного урядування та Фонду Східна Європа в рамках реалізації Програми EGAP. Приємно відмітити, що з-поміж 16 фіналістів конкурсу було 5 вінницьких команд.

Один із проектів – це сервіс «Транслітерація міст», який спрямований на виправлення помилкових назв населених пунктів та забезпечення їх правильності застосування в інтернеті. Сервіс дозволить підвищити ефективність та якість даних на інтернет-ресурсах.

Проект «EcoCitizens», один із переможців конкурсу EGAP Challenge, представив капітан команди Олег Сидорук, студент ІV курсу ВНТУ, Голова Наукового товариства студентів та аспірантів ВНТУ. Суть проекту полягає у створенні системи екологічного моніторингу у місті за допомогою розроблених спеціальних датчиків. Проект «EcoCitizens» заснований на геолокації, інтернеті та вільному апаратному і програмному забезпеченні для збору та обміну даними.

В рамках проекту «Лабораторія електронної демократії», загальна тривалість якого близько 2 років, за перші чотири місяці була проведена Школа електронної демократії, міжнародний форум «Е-демократія для змін» і табір електронної демократії, участь в якому взяли 50 представників з 24 міст України. Проект позиціонується також і як освітній ресурс, тому під час літньо-осіннього періоду на тематику електронної демократії було проведено 6 семінарів у Вінниці та 6 – у містах Вінницької області.



Переглядів: 2634
Поширень: 0