Людина, яка п'ять років очолювала "Нафтогаз" у Вінницю прибула як політик, але говорила більш про справи земні, аніж парламентерські. Зокрема, про те, що Україна повинна ввійти до найбільш економічно розвинених країн світу за допомогою... металу.

    - Україна входить у десятку найбільших експортерів металу, - розповів журналістам Юрій Бойко. - Для нас це готова продукція, а для тих, хто її купує - це напівфабрикат. Отож, якщо ми дамо у своєю машинобудівну галузь дешеві кредитні кошти, звільнення від податків на певний період під контролем держави, то ця галузь піде вперед. А ось щодо того, що ми аграрна країна - то це міф. У нас тільки 24% виробництва - в селі. Для порівняння - в Італії та Франції - 36% і 42%.
    Другий міф - що у нас найбільш плодовиті чорноземи. Половина земель в Україні знаходиться в зоні ризикованого землекористування, а чорноземи Аргентини - більш плодовиті... Тобто, у нас без технологій та міндобрив нічого не буде.
    Третій міф - що в нас є криза в сільському господарстві. Насамперед у нас криза державної підтримки сільського господарства. Нам потрібно вдвічі збільшити державну підтримку селу і робити її адресною. Якщо коротко, то потрібні дешеві кредити селу, можливість застави і продажу землі, у державному акті на продаж землі має бути інвестиційне зобов"язання стосовно її подальшої долі - тобто, не перепродавати і використовувати за призначенням. Але 30% земель повинні залишатися у власності держави.

Ольга Савінська


Переглядів: 3357
Поширень: 0