У більшості торгових точок, що спеціалізуються на реалізації тютюнової продукції, істотно зменшився асортимент і обсяги продукції. Деяких марок сигарет практично неможливо відшукати. Український ринок «лихоманить» після серії арештів контрабандної продукції, а його насичення залежить, перш за все, від роботи вітчизняних виробників. При цьому в ДФС України попереджають, що періоди дефіциту будуть і надалі. Їх називають наслідком масштабної війни з контрабандою.

Якщо раніше на дрібнооптових складах у Вінниці сигарет будь-яких марок було з надлишком, то протягом останніх тижнів порожні стелажі продавці пояснюють перебоями з поставками продукції. Нібито фіскали «трусять» постачальників, тому ті не встигають своєчасно забезпечити всю торговельну лінійку. У зв'язку з цим і в звичайних кіосках запаси на межі критичних. На оптові склади у Вінниці продукцію не завозять і вони вже майже порожні. Нерідко курцям пояснюють, що «товар закінчився» і радять приходити завтра або шукати його на сусідніх «точках», чого раніше практично ніколи не відбувалося.

Як повідомила 6 жовтня прес-служба ДФС України, співробітники податкової міліції Офісу великих платників спільно з Міжвідомчою цільовим центром з попередження та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи розкрили схему з незаконного висновку великих партій сигарет в тінь для їх подальшої реалізації в країнах Євросоюзу.

В рамках розслідування відкритого за частиною 3 статті 212 КК України (ухилення від сплати податків, зборів) кримінального провадження фіскали встановили ряд фіктивних підприємств, яким нібито продавало сигарети одне підприємство. Далі ці «фіктарів» повинні були постачати тютюнові вироби іншим фіктивним фірмам, але формально вказуючи в документах, що продають інший власний товар.

Назву компанії фіскали не уточнюють, але вказують, що вона має в своєму розпорядженні необхідними ліцензіями та дозволами на оптову торгівлю сигаретами, але при цьому використовувалася в якості підприємства-прикриття для накопичення виведених в тіньовий обіг сигарет. В ході обшуків зі складів цієї компанії вилучили майже 450 тисяч пачок сигарет невідомого походження на суму понад 7,5 мільйона гривень.

З неофіційних джерел стало відомо, що заходи проводилися в багатьох містах, а 29 вересня співробітники ДФС працювали у Вінниці. Деталі поки не розголошуються, але, мабуть, частина продукції була вилучена.

Як 9 жовтня пояснив виконуючий обов'язки заступника голови ДФС України Мирослав Продан, в країні відбувається завершальний етап операції по боротьбі з контрабандою тютюнових виробів, як всередині країни, так і за кордон - в ЄС. З урахуванням різниці в ціні пачки сигарет в Євросоюзі і Україні, контрабанду тютюну він називає сьогодні найвигіднішим тіньовим бізнесом. Тим більше, що за неї немає кримінальної відповідальності ...

«Війна» з контрабандою сигарет ведеться в тісній співпраці з податковими органами Румунії та Молдови, де існує аналогічна проблема. У зв'язку з тим, що сигарети багатьох відомих брендів завозилися в Україну нелегально, а вантажі були арештовані, ці сигарети просто зникли з продажу. М. Продан каже про вилучення в ході операції понад 10 мільйонів пачок.

Як пояснив він, існує кілька «схем» потоку контрабанди. За однією з них, вироблені в Україні сигарети «легалізуються» за рахунок того, що за документами нібито продаються в Росію. Звідти вони через Україну транзитом прямують до Євросоюзу, але завозяться туди нелегально. Частина сигарет надходить і на внутрішній ринок. Для оптовиків вони коштують набагато дешевше, ніж офіційно купуються у виробника. Інша «схема» передбачає поставки на український ринок імпорту. У вересні в порту Чорноморська (кол. Іллічівськ) фіскали затримали 9 контейнерів грузинських сигарет на суму близько 4 мільйонів євро, які поставлялися нелегально.

«Перебої з поставками тютюнових виробів на прилавки кіосків і магазинів пов'язані з тим, що оптовики розраховують на партії« лівого »товару. Коли його накривають, то вони позбавляються істотного обсягу продукції, і виникає дефіцит. Потрібен час на те, щоб заповнити його легальною партією. Повірте, наші виробники здатні забезпечити запити українців. Скажу більше. Як тільки ми затримуємо велику партію, і українські підприємства заповнюють дефіцит, ми відразу спостерігаємо збільшення податкових платежів », - уточнює Мирослав Васильович.

Він запевняє, що на сьогоднішній день в трьох державах багато каналів перекрито. Нещодавно в Молдові затримали 28 осіб, причетних до контрабанди. Чи зможуть фіскали «утримувати ситуацію», покаже час.



Переглядів: 11604
Поширень: 0