13-15.10 у всьому світі відбудеться флеш-моб "#КапелюхаНаВуха" або ж "#HatsOn4CPC" до Всесвітнього дня дитячої паліативної допомоги

Флеш-моб буде проходити наступним чином:

  • сфотографуйся у прикольній шапці
  • опублікуй своє фото у соцмережах з хештегами акції
  • підтримай необхідність якісної паліативної допомоги для дітей

13 жовтня 2016 о 13.00 - вулична акція "#КапелюхаНаВуха" відбудеться у Вінниці на території Вінницького національного педагогічного університету. «Акція відбудеться на підтримку невиліковно хворих дітей Вінницької області. Цією подією ми хочемо привернути увагу громади та влади до проблеми паліативної допомоги дітям. Також ми звертаємось до влади з проханням забезпечити адекватне фінансування виїзної бригади паліативної допомоги дітям на дому та відкрити дитячий хоспіс у Вінницькій області.» - за словами голови громадської організації Тетяни Нікелсен.

Організаторам флеш-мобу у Вінниці є громадська організація «Інститут Соціального розвитку» спільно з Вінницьким державним педагогічним університетом.

Мета відзначення цього дня полягає у підвищенні інформованості світової громадськості про проблеми паліативної допомоги та хоспісів, сприяння у створенні умов для того, щоб люди могли висловити свої думки про проблему; підвищення розуміння медичних, соціальних, практичних і духовних потреб людей, які мають невиліковні захворювання та членів їх сімей; сприяння становленню та розвитку благодійних фондів, здатних підтримувати та розвивати рух хоспісної та паліативної допомоги.

Актуальність цієї теми визначається тим, що паліативна допомога є складовою частиною охорони здоров’я. У світі відсоток інкурабельних хворих, як це не сумно, зростає. Обов`язком держави і суспільства є забезпечення невиліковно хворої людини необхідними умовами, спрямованими на покрашення якості життя.

Вінничан запрошують приєднатися до флеш-мобу "#Капелюха На Вуха"

Для інформації:

Як окремий напрямок медицини у 1982 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) запровадила паліативну допомогу. Спочатку її визначали як догляд за людиною в останні дні її життя, потім поняття паліативної допомоги було розширено.

Сьогодні найбільш широко застосовується наступне визначення: паліативна допомога – це комплексний підхід, мета якого – забезпечити максимальну якість життя пацієнта з невиліковним (смертельним) захворюванням і членів його родини, шляхом запобігання та полегшення страждань завдяки ранньому виявленню і точному діагностуванню (оцінці) проблем, що виникають, та проведення адекватних лікувальних заходів (при больовому синдромі та інших розладах життєдіяльності), а також надання психосоціальної та моральної підтримки.

Паліативна медицина може суттєво допомогти в створенні максимального комфорту для хворого і його сім’ї, при ВІЛ-інфекції, онкологічній хворобі, тяжкій нирковій або серцевій недостатності, термінальній стадії легеневих захворювань, прогресуючих неврологічних і інших смертельних недугах.

ВООЗ визнає, що в кожній країні повинні бути створені відповідні служби для задоволення медичних і соціальних потреб паліативних хворих – заклади, де вони зможуть отримати професійну, спеціалізовану, комплексну й багатопрофільну паліативну допомогу. У багатьох країнах ці заклади називаються хоспісами.

В Україні нараховується 25 хоспісів і відділень паліативної допомоги (8 хоспісів у 7 містах України та 17 відділень при лікарнях і онкологічних центрах).

У Вінницькій області створено відділення хоспісної допомоги, при ОДКЛ відкрита перша в Україні виїзна бригада надання паліативної допомоги дітям на дому. Місць в хоспісі та фінансування категорично не вистачає. Дитячий хоспіс відсутній взагалі.



Переглядів: 3456
Поширень: 0