За правління імператора Лікинія сорок молодих вояків у Каппадокії в Малій Азії відмовилися принести жертву поганським божкам. Тоді їх ув'язнили, а потім вивели роздягненими на замерзле озеро. На березі в той час постійно розігрівали лазню для тих, хто відступництвом захотів би врятувати своє життя. Три дні терпіли вояки на морозі, але Христа не відреклися. Проте один з них не витримав, але як тільки забіг до лазні, то відразу помер. Однак мучеників все-таки стало сорок. Один поганський вояк бачив видіння, як ангели несли 39 прегарних вінків для мучеників. Тоді він навернувся до Христа і, знявши одежу, пішов на лід. Усі вояки у великих муках померли. Тіла мучеників спалили, однак, частину святих мощей християнам потайки вдалося зберегти ( за матеріалами сайту www.ugcc.org.ua/ukr/library/prayer2)

    22 березня в українському народному календарі – початок весни. В цей день здавна відзначають свято Сорока Святих та проводили обряд зустрічі птахів. Господині дому випікали печиво у формі жайворонків та голубів, роздавали їх сусідам або ж вішали на дерева, де їх знімала дітвора. Дівчата пригощали хлопців варениками з сиром а школярі вчителів бубликами ( і все це в кількості сорок штук). Ще вважалось, що в цей день іменини птахи сороки.

    Нові часи – нові обряди, і цієї весни на деревах міста розвішані не бублики, а стрічки різних кольорів, от, наприклад декілька днів майоріли помаранчеві стрічки поблизу школи №2 та вздовж вулиці Соборної. Що ж , кожному свої бублики. А ми наведемо декілька прикмет, за якими можна визначитись, чи прийде все ж таки весна у наше місто. Отже

Якщо в цей день тепло, то стільки днів утримається гожа днина, а холодно – бути сорока морозам

Коли хмарно і мороз, то скоро буде тепло і можна сіяти.

І прислів’я

  • Сорок святих мають кинути сорок лопат снігу.
  • Із сорока святих сорок морозів буде.
  • На сорок святих сорока сорок паличок у гніздо покладе.
Теплої вам весни.

Л.Лесик


Переглядів: 2972
Поширень: 0