Вироком Вінницького міського суду 26-річного вінничанина засуджено до трьох років позбавлення волі за вчинення ним ряду зухвалих «телефонних шахрайств».

Так, внаслідок чотирьох епізодів злочинної діяльності, вчинених ним у період з червня по вересень 2015 року, потерпілим було заподіяно збитків на загальну суму понад 180 тис грн.

У кожному випадку засуджений діяв за аналогічною схемою: телефонував на стаціонарний номер телефону мешканцям м. Вінниці та, представившись вигаданим ім’ям, вимагав передати певну суму коштів для звільнення близького родича (сина або внука) з органів міліції. Варто підкреслити, що у трьох з чотирьох випадків дзвінки відбувались в денну пору доби, що, однак, не завадило засудженому ошукати потерпілих, які погоджувались на його вимоги та, зібравши необхідну суму, передавали їх у визначеному місці особисто шахраю або іншим особам, котрі діяли за його вказівкою.

Загалом у поточному році правоохоронними органами області зареєстровано 20 кримінальних проваджень за аналогічними фактами.

Розкриття зазначених злочинів ускладнюється тим, що найчастіше винна особа перебуває в одному населеному пункті, а потерпілий – в іншому, іноді в різних куточках країни.

Для прикладу, 11.08.2016 Крижопільським районним судом засуджено за вчинення аналогічних злочинів чоловіка, який телефонував потерпілим з Личаківської виправної колонії, де відбував покарання за інші злочини.

Непоодинокими є випадки, коли дзвінки здійснюються з окупованих територій.

Таким чином, проблема вчинення кримінальних правопорушень з використанням телекомунікаційних мереж є однією з таких, які легше попередити, ніж вирішити..

З урахуванням викладеного, закликаємо всіх вінничан та мешканців області бути максимально обачними під час виконання будь-яких операцій з грошовими коштами, особливо у разі передання коштів або майна незнайомим людям



Переглядів: 2444
Поширень: 0