Поки ще ніхто не розповсюджувався, скільки коштувало прохідне місце в партійних списках, скажімо, до Вінницької міської ради. Але очевидно, що найбільше за омріяний мандат віддали навіть не шукачі вже неіснуючої недоторканості, а ті, хто добре набив руку на приватизації комунальної землі. Вони добре знають, як швидко відбити і примножити зроблені інвестиції.

Фальшивий кошторис

Начальник УМВС у Вінницькій області Василь Дремлюга повідомив про порушення кримінальних справ щодо посадовців ПП «Озуріт» та державної архітектурно-будівельної комісії управління містобудування і архітектури (УМіА) Вінницької міської ради. Начебто ці добродії разом завдали державі понад 80 тисяч гривень збитку. Яким чином?

Ще у 2004 році ПП «Озуріт» орендувало у Вінниці аварійну будівлю екс-кінотеатру «Жовтень» та почало його реконструкцію в торгово-розважальний комплекс без відповідного дозволу міської ради. Наступного року інспекція державної комісії УМіА склала протокол про очевидне порушення. Відповідно ПП «Озуріт» мало сплатити штраф у розмірі 50  % від кошторису реконструкції. Оскільки кошторис до інспекції підприємство подало в розмірі 106,6 тисячі гривень, покарання склало половину від цієї суми –  53,297 тис. гривень. Однак для затвердження міською радою реконструкції ПП «Озуріт» подало зовсім інший кошторис –  267,3 тисячі гривень! А це означає, що штрафні санкції за самовільну перебудову мали становити половину від останньої суми, тобто 133 з лишнім тисячі гривень. 133‑53=80, це і є вищезгадані збитки.

Проти чиновників УМіА кримінальну справу порушено за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу: зловживання владою, що спричинило важкі наслідки. Проти посадовців ПП «Озуріт» справу порушено за тією ж статтею, а також 2-ю частиною 366-ої: службова фальсифікація, що призвела до важких наслідків.

Постраждають стрілочники?

Той хто відслідковував сесії Вінницької міської ради попереднього скликання, напевне скаже, який саме обранець стоїть за ПП «Озуріт», і кого всі вважають господарем торгово-розважального комплексу «Жовтень». Саме завдяки «даху» власника-депутата (а тепер вже й нового скликання) старенький кінотеатр стаханівськими темпами перетворився на сучасний торговий центр, легко проскочивши зазвичай тривалий бюрократичний марафон і чисельні сесії міськради. А скільки при цьому відбулося великих і дрібних правопорушень, уже жоден прокурор вам точно не скаже.

Однак внаслідок порушених справ можуть постраждати стрілочники-виконавці. Юридично довести причетність депутата до його власності нелегко: все оформлюється на підставних осіб. Можна не сумніватися, що й в УМіА крайнім виявиться рядовий клерк. І це сумно. Зрештою, подібними механізмами вирішують свої земельні питання майже всі заможні люди по всій Україні. Просто тут одного трохи «попалили». Але процес не зупинити…

www.status.net.ua


Переглядів: 2784
Поширень: 0