Вже третій тиждень у вінницьких школах проходять лекції про шкоду такої наркотичної речовини як насвай. Цей продукт може викликати рак ротової порожнини, виразку шлунку, гниття зубів, нікотинову залежність, затримку у розумовому розвитку тощо. Лекції проходять у рамках проекту «Не помились з мрією», наразі вони відбулися у восьмих класах усіх шкіл міста, а сьогодні про небезпеку насваю розповідали дев’ятикласникам школи №3.

Департамент освіти міської ради, Патрульна поліція міста Вінниці та Сектор ювенальної превенції Головного управління Національної поліції України у Вінницькій області започаткували проект «Не помились з мрією». У його рамках по школах міста відбуваються інтерактивні лекції про шкоду насваю.

У школах Вінниці проводять лекції про шкоду насваю.

«Проект «Не помились мрією» стартував 7 листопада. Він є дуже актуальним, адже спрямований на інформування дітей і їхніх батьків про те, що таке насвай, якими є наслідки його вживання. За цей час лекції проведені у восьмих класах шкіл міста, тепер розпочали й у дев’ятих. Після лекції проводиться анкетування і багато дітей зазначали, що не знали про наслідки вживання насваю і що не будуть вживати цю речовину», – каже начальник відділу виховання та позашкільної роботи департаменту освіти міської ради Ірина Кравець.

Сьогодні лекція відбулась у школі №3. «Звичайно, цей цикл лекцій є дуже корисним, адже насвай офіційно не віднесений до наркотичних речовин, він не є дороговартісним і тому – легкодоступний для придбання, в тому числі дітьми. Саме тому школярам потрібно розповідати про шкоду цієї речовини, щоб вони не починали її вживати, адже це призводить до звикання та різних хвороб», – каже заступник директора з виховної роботи школи №3 Леся Шаповалюк.

У школах Вінниці проводять лекції про шкоду насваю.

«Проект називається «Не помились з мрією» тому, що на початку лекції діти пишуть на папері свої мрії і в кінці заняття я запитую якими інструментами вони будуть її досягати. Школярі відповідають про необхідність добре навчатись, про підтримку родини тощо. На моє запитання чи потрібно їм для досягнення мрії вживати наркотики, жодна дитина ще не відповіла ствердно, – розповідає інспектор Патрульної поліції лейтенант Олена Вотякова. – Якщо дитині пропонують насвай, я раджу їй подумати про наслідки вживання. Необхідно повідомити вчительку або поліцію за номером «102». Якщо продавець – неповнолітня дитина, її можуть поставити на облік, а батьків притягнути до відповідальності за неналежне виховання і призначити адміністративне стягнення».

Олена Вотякова розповіла, що при виготовленні насваю використовують тютюн та негашене вапно або курячий послід. Також додають спеції для пом’якшенню смаку, а інколи й клей. «Одна дитина сказала мені, що вживала насвай лише один раз, бо було цікаво. Він розповів, що почало поколювати руки та ноги, стало гаряче в грудях, стала важка голова, школяр втратив контроль над тілом, впав і з нього всі сміялись. Він зазначив, що після цього він не став крутим, як хотів, йому це не сподобалось і більше ніколи він цього не робитиме. Взагалі, вживання насваю може привести до онкологічних захворювань ротової порожнини: язику та губи, 80 % людей, які мають ці хвороби, вживали насвай. Також – зараження паразитами, затримка психічного розвитку тощо», – каже Олена Вотякова.

Школярі подякували за лекцію. «Для мене ця інформація була дуже корисною. Я почула, які жахливі наслідки викликає вживання насваю. Якщо мені хтось запропонує цю речовину, я відмовлюсь», – каже учениця 9-Б класу Катерина. А школяр Артур зазначив, що серед його друзів немає тих, хто вживає насвай і він також ніколи не вживатиме його.



Переглядів: 4600
Поширень: 0