Починаючи з 2006 року, законодавство забороняє будівельним компаніям на первинному ринку житла прямо залучати інвестиції громадян. Відтепер вкладати гроші в майбутні оселі можна лише через спеціальні фонди фінансування будівництва, котрих в Україні налічується майже сім десятків. Такий механізм покликаний запобігти аферам, котрі останнім часом вряди-годи струшували суспільство. І зрозуміло чому: продавши сотню-другу ще неіснуючих квартир за астрономічними цінами, теоретичний забудовник опинявся у надто спокусливій ситуації щезнути з інвестованими коштами громадян.

    Але оскільки запобіжна новація з’явилася недавно, ще певний час спливатимуть незрозумілості з коштами приватних інвесторів, зібраних у попередні роки.

Демпінг, відсутність документації і відставання від графіку

    Начальник відділу інвестицій холдингу «Київміськбуд» у Вінниці Сергій Бондаренко звернув увагу на оголошення в одній місцевій газеті. Він був здивований, по-перше, тим, що квартири на первинному ринку продають агентства нерухомості (далі АН), по-друге, ціною: квадратний метр коштував на 10  % дешевше, ніж у більшості забудовників міста: в середньому 3345‑3444 гривні. До того ж одне АН продавало квартири на десятому поверсі, інше –   включно по дев’ятий. Під час перевірки Сергій Бондаренко виявив ще більш цікаві речі.

    Виявляється, що згідно з проектом будівля має бути дев’ятиповерховою, вище лише технічний поверх. Саме на ньому продавало квартири одне з АН. Такі дії пояснюють тим, що згодом будинок начебто перепроектують, і 10-й поверх таки стане жилим. Тим часом забудовник не має ліцензії на цей вид діяльності, дозвіл на будівництво оформлений не так, як слід, а земельна ділянка під нього не відведена. Відповідно до законодавства продавати квартири не можна, доки не буде виконано 30  % будівельних робіт: як мінімум має бути готовим нульовий цикл будинку і почата цегляна кладка першого-другого поверху. Наш будинок досі не відповідає цим вимогам, хоча його квартири продавалися досить інтенсивно (принаймні відповідні оголошення в газетах зникли лише в квітні цього року). Власне будівельні роботи у 2006-му практично не ведуться. І хоча дім мав бути зданим ще у нинішньому році, це вже технічно неможливо.

    І навіть якщо будинок все-таки зведуть без належної документації, його мешканці матимуть великі проблеми з юридичним оформленням у власність по суті своїх квартир.

Ім’я та адреса

Представникам ЗМІ назву забудовника та адресу будівництва назвав член відповідної контролюючої комісії при міськраді, заступник директора ТОВ «Залізобетон» Андрій Очеретний: фірма «Агропромсельбуд» будує за адресою вул. Келецька, 51 на землях, відведених для господарських потреб одному з вінницьких проектних інститутів. «Агропромсельбуд» уперше будує жилий будинок, хоча на ринку області фірма існує близько 15 років, спеціалізувалась на спорудженні агропромислових об’єктів.

Андрій Очеретний також стурбований ситуацією навколо новобуду, адже ймовірний скандал може негативно позначитися на всіх вінницьких забудовниках, відбивши у мешканців бажання інвестувати у первинний ринок житла. З його слів, у місті нині споруджується три сумнівних будинки. Тому він вважає, що настав час втрутитися міській владі та правоохоронним органам.

Агентство нерухомості не винне

Директор одного з найвідоміших у Вінниці АН «Трістан» Сергій Лабунський запевняє, що його фірма не скоїла нічого протизаконного. Перевіряти дозвільні та установчі документи забудовника АН не зобов’язане та й права не має. Це компетенція правоохоронних органів та відповідних структур міськради. Дійсно, «Трістан» піонер серед вінницьких АН, які вчаться працювати на первинному ринку житла, і в цьому випадку справді продавав квартири у будинку, який будується по Келецькій, 51. Але лише на 5‑9 поверхах, за ціною 2900‑3100 гривень за квадратний метр, причому тільки у 2005 році, доки закон не заборонив інвестувати у житло без будівельних фондів.

Зі слів Сергія Лабунського, на десятому поверсі квартири могло продавати агентство «Фаворит», працівники якого знаходяться в родинних зв’язках з керівництвом «Агропромсельбуду». Зрештою, директор «Трістану» не схильний драматизувати ситуацію стосовно цього новобуду. Тим паче, що керівництво компанії начебто нині оформлює необхідні документи і має твердий намір довести будівництво до кінця. Стосовно начебто демпінгової ціни Сергій Лабунський зазначає, що при собівартості квадратного метра в 300-400 доларів і супердоходах забудовників 10  % знижки, по суті, є лише проявом здорової конкуренції.

Хай буде добре

Зрештою проти останнього варіанту ніхто не заперечує, особливо інвестори. Колеги-конкуренти забудовника зацікавлені у стабільності ринку, хоча й впевнені: підстав для занепокоєння більш ніж достатньо. Слабкою втіхою є те, що у Вінниці відомі приклади, коли будівельники не могли здати споруджені будинки (фактично самобуди), і згодом це за власний кошт усіма правдами і неправдами робили їх мешканці. Ще частіше трапляються ситуації, коли забудовники спочатку виставляли дешеві ціни, а потім були змушені збирати з покупців додаткові кошти, без яких були не в змозі завершити будівництво. Випадків, коли б забудовники зникали з грошима клієнтів, у Вінниці ще не було.

www.status.net.ua


Переглядів: 3779
Поширень: 0