Окрім загальновідомих туристичних об’єктів та оригінальних пам’ятників, у Вінниці є декілька місць оповитих легендами та міфами. Часом тут трапляються дивовижні речі, які можна охарактеризувати словом «містика». Сьогодні ми розповімо, що це за місця та чим вони цікаві?

Нещодавно мережу facebook облетіло фото, зроблене під час екскурсії підземеллями костелу капуцинів. На світлині видно образ людини. Кажуть, що це привид, який блукає тут вже декілька століть.

Ймовірно, це привид монаха на ім’я Онуфрій. Досі він давав про себе знати тільки дивними звуками вночі. Кажуть, що священнослужитель випадково впав в казан з гарячим пивом, яке варили для  безхатченків у тих підземеллях, – розповіла історію вінничанка Світлана Яковишенко.

Привид підземелля

Екскурсовод та історик Олександр Федоришен зазначив під фотографією, що вірить в існування потойбічних істот. В інтерв’ю для газети «Місто» він згадував про інше містичне місце - приміщення магазину-музею пана Заваркіна.

Ми бачили і зачинені зсередини туалети, і грамофони, які починали раптом грати самі по собі, спрацьовували системи сигналізації. Можливо, то дух Матвія Заваркіна навідувався у музей, хтозна. Але такі речі присутні у нашому житті, і на них потрібно зважати.

приміщення магазину-музею пана Заваркіна

Існує твердження, що на місці сучасної будівлі готелю «Савой» колись було язичницьке капище для поклоніння Чорнобогу. За легендою, він забирав душі померлих у потойбіччя. Найцікавіше, що основні обряди «задобрення» Чорнобога тут проводили до дня зимового сонцестояння. Саме в цей період відвідувачі бачили  у своїх снах померлих родичів або близьких друзів. До речі, неподалік готелю «Поділля», який знаходиться напроти «Савою», є стилізований язичницький ідол.

будівля готелю «Савой»

Ідол біля готелю "Поділля"

Також побутує думка, що вінницька телевежа недарма була збудована однією з найвищих в Україні. Її висота 354 метри, а сигнал розповсюджується більш як на 80 км. Кажуть, що у 60-х роках минулого століття радянське керівництво вкладало великі кошти на дослідження впливу радіохвиль. Такий метод мав стати новітньою зброєю для поширення світового впливу. Все ж, досі не доведено доцільність таких припущень.

Вінницька телевежа

Колишній маєток дружини Олександра Кумбарі (будівля на розі вул. Магістратська та вул. Миколи Оводова) також оповитий таємницями. На початку 20-х років минулого століття тут розміщувалась лікарня. В той час Вінниця була у вирі революційних подій, тому у медзакладі перебувало багато хворих солдат. Тих, кого не змогли вилікувати від тифу і поранень, тимчасово перетримували у підвалах. Одного разу від вибуху завалилась стеля, «замурувавши» у приміщенні покійників. Кажуть, що з тих пір в лікарні стояв специфічний запах, що довело приміщення практично до повного зруйнування, адже його перестали використовувати. Будівлю реконструювали декілька років тому, але поки що не використовують за призначенням.

Колишній маєток дружини Олександра Кумбарі

Колишній маєток дружини Олександра Кумбарі - після реконструкції

Спробуйте, прогулюючись містом, прислухатись до голосів з минулого. А вірити у містику й привидів чи ні –  вирішувати вам.



Переглядів: 19793
Поширень: 0