Кілька наметів, під прапорами організації “КУПР”(Всеукраїнська громадська організація “Коаліція учасників Помаранчевої революції”), були встановлені перед вінницьким міськвиконкомом 8 червня всупереч вимогам чинного законодавства. За українськими законами, про проведення акції протесту слід повідомляти завчасно. Намети 8 червня були встановлені 14:00, а повідомлення про це надійшло у виконком о 14:10. Крім того, на звернення не містило необхідних вихідних даних організації.

    Втім, поважаючи право громадян на висловлення власної думки, шляхом проведення мирних демонстрацій та мітингів, намети залишили у спокої. Але 14.06.06 відбувся прикрий інцендент. Близько 20 осіб, що брали участь у акції протесту, під кінець робочого дня блокували входи та виходи виконкому, що створило певні незручної його працівникам. Враховуючи те, що були порушення права громадян, а оскільки акція анонсувалася як безстрокова, тобто таких дій протестуючі могли ще вдатися у будь-який момент, виконком вінницької міської ради подав на протестуючих до суду.

    Відбулося 2 судових засідання. 17 червня Ленінський районний суд заборонив Всеукраїнський громадський організації “Коаліція учасників Помаранчевої революції” та іншим особам , що беруть участь у акції організовувати та проводити зібрання на вулицях та площах м. Вінниці і встановлювати малі архітектурні форми. Він також постановив знести малі архітектурні форми, встановлені на площі перед виконкомом.

    18 червня, о 6:00 рішення суду було впроваджене у дію. Оскільки 6 осіб, що охороняли намети відмовилися добровільно виконати рішення, намети були знесені у примусовому порядку силами працівників міського комунального господарства та відправлені на зберігання. Інше майно протестуючих: стільці та транспаранти були перенесені на іншу сторону вулиці, де власники змогли їх забрати. О 6:26 площа вже була чистою.

    “Кожен громадянин має право на проведення акцій протесту, - прокоментував події вінницький міський голова Володимир Гройсман , - але робити це у межах законності.” “Міська влада надала можливість “стихійним торгуючим” зайняти вільні місця на легальних ринках міста, - додав мер, - і більшість з них цією можливістю скористалися. А ті, хто поставив намети перед міськвиконкомом – вдалися до елементарного шантажу. Міська влада, прийнявши рішення про ліквідацію стихійної торгівлі у місті Вінниці, не буде від нього відступати.” “Я, особисто, зроблю все для того, щоб місто було гарним та чистим”, - додав мер.

Прес-служба міського голови


Переглядів: 2353
Поширень: 0