21 червня в обласних центрах України, а 27 червня в Києві, Федерація профспілок України проведе масові акції протесту проти підвищення цін на газ для населення і тарифів на житлово-комунальні послуги.

    Про це повідомив сьогодні на брифінгу в Києві голова ФПУ Олександр Юркін.

    Він відзначив, що, на жаль, після акції, проведеної 24 травня в Києві, а також засідання Національної трибічної соціально-економічної ради, проведеної 15 червня, так і не було реакції від уряду. «Ніхто з урядової сторони не хоче робити ніяких кроків по запобіганню таких акцій», - сказав глава ФПУ, передає «УНІАН».

    За словами Юркіна, 21 червня акції пройдуть у всіх обласних центрах, окрім Києва. В основному, акції відбудуться з 16.00 до 18.00, і, за розрахунками ФПУ, в них візьмуть участь близько 200 тисяч людей.

    27 червня ФПУ проведе масову акцію протесту в Києві. В ній, за попередніми розрахунками, візьмуть участь близько 100 тисяч людей з різних областей.

    «Ми перегрупували сили, і, з урахуванням економічних витрат після підвищення цін на залізничні квитки, робимо акцент на найближчі 9-10 областей», - сказав Юркін.

    Він також повідомив, що ФПУ звертався до політичних партій з пропозицією підтримати вимоги трудящих. На сьогодні, за даними Юркіна, підтримати акцію ФПУ погодилися Соціалістична і Комуністична партії. БЮТ і Партія регіонів повинні дати свою відповідь на пропозицію ФПУ сьогодні-завтра, блок «Наша Україна» поки ніяк не відреагував на пропозицію ФПУ.

    Під час мітингу, який відбудеться в Києві 27 червня об 11.00 на Майдані Незалежності, планується прийняти резолюцію-звернення до Президента України і Верховної Ради України, оскільки, на думку профспілок, рішення про підвищення тарифів приймалися без введення відповідних попереджуючих заходів соціального захисту населення.

    «А 50% населення має сумарний дохід нижче за прожитковий мінімум», - підкреслив глава ФПУ.

    Він також додав, що ФПУ пропонувала механізм підвищення тарифів на основі диференціації залежно від кількості споживаних енергоресурсів, а також з урахуванням поступового підвищення рівня мінімальних зарплат, проте реакції уряду на цю пропозицію поки не було.

    Як повідомлялося, 24 травня ФПУ провели мітинг протесту проти підвищення тарифів на газ і житлово-комунальні послуги для населення. За даними профспілок, в акції взяли участь близько 50 тисяч людей, а за даними міліції – близько 10 тисяч.

    Національна комісія регулювання енергетики (НКРЕ) 30 березня 2006 року ухвалила рішення про підвищення тарифів на газ і електроенергію для населення на 25% з 1 травня.

    Кабінет Міністрів України своєю постановою №605 від 29 квітня доручив НКРЕ з 1 липня встановити тарифи на газ для населення не вище 414 грн. за 1 тисячу кубометрів. 8 червня 2006 року НКРЕ прийняла відповідну постанову, підвищивши тарифи на газ для населення з 1 липня на 85%.
«ForUm»


Переглядів: 2819
Поширень: 0