Кожне літо на Вінниччині стає урожайним не лише на овочі та фрукти, але й на боєприпаси часів Великої Вітчизняної війни. Майже щодня хтось із мешканців області знаходить на своїх подвір’ях, полях і в лісосмугах міни, гранати та артилерійські снаряди. Про це повідомили ForUm’у у прес-службі ГУМНС у Вінницькій області.

Виключенням не стають і жителі самої Вінниці. Майже одразу два давніх боєприпаси, з перервою всього в один день, виявили господарі приватних будинків на Старому місті. Син Тамари Т. вихідний день вирішив провести з користю для родини - із лопатою в руках. На проханням своєї матері, молодий чоловік на кінці городу копав нову стічну яму. Прокопавши близько одного метра в глибину, з черговою лопатою землі він викинув на поверхню іржаву гранату.

«Такі гранати я бачила у кіно, ними у Велику Вітчизняну війну підбивали танки, - каже власниця будинку. - Звісно, я сильно перелякалася і зателефонувала до міліції. Там мені пообіцяли вислати людей для визначення небезпечності нашої знахідки та її охорони. А також порадили обережно покласти її у тінь та накрити зверху чимось, щоб прямі сонячні промені не нагріли гранату і не спричинили вибуху».

Боєприпас виявився справжнім. До того ж, незважаючи на свою давність, він був цілком робочий та при неправильному поводженні з ним міг вибухнути. Наступного дня, оформивши відповідні папери та отримавши певну кількість тротилу для підриву гранити, знахідку сина Тамари забрали піротехніки МНС. Після перевірки місця майбутньої зливної ями щупом та міношукачем вони дали добро на подальші земляні роботи. Втім, за словами власниці будинку, після пережитого потреба у новій ямі вже якось відпала. Ймовірніше за все, вони і надалі користуватимуться старою... Менш легковажно, знайшовши у землі невідомий металевий предмет, повівся інший мешканець Старого міста. Він, копаючи ямки для встановлення паркану, вирішив ломиком вибити звідти знайдений непотріб. А потім, коли викорчував його із землі, жахнувся. Як виявилося, він ледве не роздовбав 65-міліметровий артилерійській снаряд, і що життя врятувало йому справжнє диво.

«ForUm»


Переглядів: 2301
Поширень: 0